Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Beismerte Kína, hogy lelőtte egyik kiöregedett műholdját

Kína megerősítette, hogy végrehajtott egy olyan tesztet, mely elpusztította egy kiöregedett műholdját. A teszt nemzetközi aggodalmat keltett. Liu Csiencsao külügyminiszter elmondta, a tesztet tényleg végrehajtották, ám kihangsúlyozta, hogy a kínai lépés "békés kísérlet" volt.
Múlt héten amerikai jelentések szerint Kína egy rakétát lőtt ki, mely elpusztította egyik időjárásfigyelő műholdját. Ez volt az első ilyen teszt több mint 20 év elteltével.

Számos ország, többek között Japán, Ausztrália és Amerika aggodalmát fejezte ki a teszt miatt, attól félve, hogy az űrfegyverkezési versenyt idéz elő. Keddig Kína nem erősítette meg, és nem is tagadta a külföldi értesüléseket.

A külügyminiszter most azonban kijelentette, hogy Kína békés űrprogramot folytat, és ellenez mindenféle űrfegyverkezési versenyt. "Kína soha nem vett részt és nem is fog részt venni bármilyen űrfegyverkezési versenyben" - mondta a külügyminiszter.

Először az amerikai Aviation Week and Space Technology magazin számolt be arról, hogy a kínai Feng Jun 1C időjárásfigyelő műholdat semmisítette meg egy, a kínai Hszicsang Űrközpontból, vagy annak közeléből indított rakéta január 11-én. A műveletre a megfigyelések szerint több mint 865 kilométeres magasságban került sor.

A jelentést múlt hét csütörtökön az amerikai Állambiztonsági Tanács szóvivője, Gordon Johndroe is megerősítette, és aggodalmát fejezte ki a kísérlet miatt. Japán és Ausztrália szintén a lehetséges űrfegyverkezési verseny veszélye miatt aggódik.

Kína jelenleg csak a harmadik ország, mely lelőtt egy űrben keringő objektumot. Mind Amerika, mind a Szovjetunió felhagytak ilyen irányú kísérleteikkel a nyolcvanas években, főleg amiatti aggodalmukban, hogy az így létrehozott űrtörmelék károsíthatja a civil és katonai műholdak működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush-ellenes pólója miatt nem szállhatott fel a repülőre

Nem engedtek felszállni egy férfit az ausztrál Qantas légitársaság Melbourne-ből Londonba tartó… Tovább olvasom