Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Befejezte németországi látogatását a pápa

Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét vasárnap délelőtt Freiburgban XVI. Benedek pápa.

Az alkotmánybíróság tagjaival, majd helyi katolikus hívők egy csoportjával találkozott vasárnap délután Freiburgban a pápa. A két találkozó XVI. Benedek négynapos németországi látogatásának két utolsó programpontja volt.

Az alkotmánybíróság tagjai előtt a katolikus egyházfő a hit és a törvény közötti érintkezési pontokat emelte ki, és hangsúlyozta az alaptörvény tiszteletben tartásának különleges jelentőségét. A hívőkkel találkozva a pápa közvetve az egyház modernizálása ellen emelt szót. Hangsúlyozta, hogy a katolikus egyháznak nem elsősorban a jelenhez kell igazodnia. Értesülések szerint az egyházon belüli, Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű reformmozgalom ezzel egy időben csalódottságának adott hangot a pápai látogatás eredményei miatt, és a hívőket engedetlenségre szólította fel.

Korábban írtuk: Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét a pápa

Több mint százezer ember előtt mutatott be szentmisét németországi látogatásának utolsó napján, vasárnap délelőtt Freiburgban XVI. Benedek pápa.

A négynapos pápai vizit utolsó nagyszabású nyilvános eseményét jelentő szentmisére az önálló érsekségnek számító baden-württembergi város repülőterén került sor, és arra szerte az országból, sőt a szomszédos Franciaországból és Svájcból is érkeztek hívők.

A katolikus egyházfő a hit szerepét hangsúlyozta a világot sújtó bajok elleni harcban. Utalt arra, hogy Isten szabadsággal ruházta fel az embereket, de figyelmeztetett a szabadság felelősségére. XVI. Benedek pápa a katolikus egyház megújulása mellett emelt szót, ugyanakkor hozzáfűzte, hogy ez a megújulás csakis a hit erősítése és megújítása által történhet. Homíliájában a pápa utalt az elmúlt évben ismertté vált szexuális botrányok által megrendült német katolikus egyház előtt álló hatalmas kihívásokra. Meggyőződését fejezte ki, hogy az egyház úrrá lesz a jelen és a jövő kihívásain, és a társadalom egyik legfontosabb összekötő eleme marad.

Ugyanakkor úgy vélte, hogy ennek előfeltétele mindazoknak az egysége, akik - kezdve a papoktól egészen a hívő laikusokig - az egyház különböző területein fejtik ki tevékenységüket. Az egység és az együttműködés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a német katolikus egyház továbbra is a világ katolikus közösségének fontos oszlopa maradjon - fogalmazott a pápa, hangsúlyozva az alázat és a szolidaritás szükségességét. Vasárnapi értesülések szerint előző napi, a német katolikusok központi tanácsának vezetőivel lezajlott találkozóján XVI. Benedek bírált egyes német katolikus testületeket, illetve szervezeteket. A laikus képviselőkből álló tanács előtt a pápa úgy vélte, hogy az egyházon belül bizonyos struktúrák nem felelnek meg az idő szellemének. Vatikáni források szerint a pápa hangsúlyozta, hogy nézete szerint a nyugati világ katolikus egyházának válsága valójában a hit válsága. A pápával közösen tartott előző esti virrasztáson több mint 30 ezer fiatal vett részt. A fiatalokat az egyházfő a jövő fényeinek nevezte.

A szervezők szerint az imavirrasztás előtt végzett felmérésből ugyanakkor az tűnt ki, hogy a fiatalok számára a katolikusok és az evangélikusok közötti megkülönböztetés semmit nem jelent, a homoszexualitás szerintük nem bűn, és úgy vélik: a nőknek a jövőben az egyházban nagyobb szerepet kell kapniuk. Ugyancsak vasárnapi értesülések szerint az egyházi személyek által évtizedekkel ezelőtt diákokkal, fiatalokkal szemben elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak szövetsége nem tartotta kielégítőnek azt a találkozót, amelyre még pénteken este került sor Erfurtban a pápa és az áldozatok egy csoportja között. A szervezet látszattalálkozóról beszélt, amely nézete szerint a bűncselekmények eltussolását szolgálta. Mindezzel határozottan szembehelyezkedett Stephan Ackermann trieri püspök. Elmondta, hogy XVI. Benedeket mélységesen megdöbbentették az áldozatok beszámolói, a történtek miatt ismételten sajnálkozását fejezte ki, és a szexuális bűncselekmények teljes feltárását ígérte. Ackermann szerint a pápa 5 áldozattal - 3 férfival és 2 nővel - találkozott, akik az ország különböző régióiból érkeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merényletek a dél-iraki Kerbelában, sok a halott

Több robbanásban 12 ember meghalt, 30 pedig megsebesült vasárnap a dél-iraki Kerbelában - közölte a… Tovább olvasom