Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Bécsi ötlet: Jogosítvány kutyákra

"Kutyajogosítvány" megszerzésére kötelezhetik a bécsi gazdikat - feltéve, ha a lakosság is támogatja az ötletet.
A jogosítvány lényege, hogy a tulajdonosoknak elméleti és gyakorlati részből álló vizsgán kell bizonyítaniuk: veszélyes helyzetekben is képesek bánni ebbel. A gazdinak sétáltatáskor mindig magánál kellene tartania az iratot, máskülönben pénzbírságra számíthatna.

Az osztrák fővárosban februárban népszavazást tartanak, és több más kérdés mellett a kutyavezetői jogosítványról is dönthet majd a lakosság. Vizsgát jelenleg is lehet tenni, de a Városháza az általában a "harci kutya" kategóriába sorolt fajták - köztük a bullterrier, a mastiff, a pitbull-terrier és a rottweiler - valamint keverékeik tulajdonosai számára a jövőben kötelezővé tenné. Szakértők szerint viszont tévedés "harci kutyákról" beszélni, mindegyik kutyafajta egyedei között lehetnek veszélyesek is.

Vannak, akik azt pártolják, hogy fajtára való tekintet nélkül kössék jogosítványhoz a kutyatartást.

A listán az a 13 fajta szerepel, amelyekre gyakran esik panasz az állatvédelmi hatóságnál, ugyanezeket gyakran adják be állatmenhelyre a tulajdonosaik, és a statisztikák szerint más fajtáknál nagyobb arányban támadnak az emberekre - mondja magyarázatként Ulli Sima környezetvédelmi tanácsos. "De nincs kőbe vésve a felsorolás" - teszi hozzá.

A városvezetés adatai szerint Ausztriában évente közel hatezer ember kerül kutyaharapás miatt kórházba. A császárvárosban hivatalosan 53 ezer kutyát tartanak számon, ebből 2438 (4,6 százalék) tartozik a "harci kutyának" nevezett fajták közé. A kutyaharapások száma évi 225, és ebből 51-et (23 százalék) ejtenek a harci kutya kategóriába sorolt ebek.

Az állatvédelmi hatóság becslése szerint ugyanakkor a nyilvántartottakon felül további mintegy 40 ezer eb él a városban, csakhogy ezeket nem jelentik be a tulajdonosaik a hatóságoknak. Salzburg tartományban már létezik külön szabályozás a veszélyes kutyákra. A rendelkezést nem sokkal azután hozták, hogy 2007-ben egy staffordshire terrier megtámadott és súlyosan megsebesített egy nőt. A szabályok szerint ha egy ebnél - fajtától függetlenül - "a természetesnél nagyobb mértékű harci kedvre, támadókészségre és agresszivitásra" utaló jeleket lehet tapasztalni, akkor csak az önkormányzat engedélyével tarthatja meg gazdája a kutyát, magának a tulajdonosnak pedig alkalmassági vizsgát kell tennie.

Olvasóink írták

 • 7. sagem 2010. január 18. 09:10
  „Az ötlet nem elvetendő, de nem kutyatartási jogosítvány kellene leginkább, hanem keményen büntetni azokat a gazdákat, akik nem tudják kerítésen belül tartani a kutyájukat.
  AHA! Majd ha néhányszor nem tudsz hazamenni másnak a kutyája miatt, vagy esetleg eljutni a munkába, akkor Te is másképpen fogsz gondolkodni.
  Egyébként szeretem a kutyákat, nekem is volt, de nem terrorizált másokat, amit mosolyogva azzal intéztem el: nem bánt, csak játszik.”
 • 6. pistika 2010. január 18. 08:26
  „Itthon se ártana, de kiterjesztve az összes ebtartóra. Vizsgaként ajánlom, a hogyan tartsunk kutyát hosszú távon életben 1,5 m-es láncon tételt, illetve a kutyaszar aszfaltjavító hatásainak elemzését.”
 • 5. AHA 2010. január 18. 08:24
  „Inkább csak túl jó dolguk van,és nem tudják mit csináljanak kínjukban.”
 • 4. tjmko 2010. január 18. 07:21
  „Látszik Bécsben is sok már az okos :D Na meg a komoly politikus :DD”
 • 3. AranyKözépút 2010. január 17. 19:03
  „Kiváncsian várom a népszavazás eredményét.”
 • 2. Powerarc 2010. január 17. 18:53
  „Dehogy, chuck norris.:DDD”
 • 1. knifemaster 2010. január 17. 18:01
  „megoldás: karate kutya”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haitin meghalt az ENSZ misszióvezetője

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton hivatalosan megerősítette, hogy a négy nappal korábbi haiti… Tovább olvasom