Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Bécsben eltemették Habsburg Ottót - Galéria

Ünnepélyes keretek között végső nyugalomra helyezték szombaton Bécsben Habsburg Ottót.


21.00 - Eltemették Habsburg Ottót - ÖSSZEFOGLALÓ

Ünnepélyes keretek között végső nyugalomra helyezték szombaton Bécsben Habsburg Ottót. A július 4-én, Németországban elhunyt politikust, egykori trónörököst a belvárosi Kapucinusok templomának kriptájában temették el. Előzőleg a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mondtak gyászmisét az elhunytért mintegy ezer gyászoló, köztük európai uralkodóházak tagjai jelenlétében.

Részt vettek a gyászmisén osztrák és külföldi politikusok is, köztük Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. A gyászmise végén megszólalt a Stephansdom legnagyobb harangja, a 21 tonnás híres Pummerin, amelynek hangját csak kivételes alkalmakkor és nagy egyházi ünnepeken hallhatják a bécsiek. A család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót ezután ünnepélyes menetben vitték Bécs történelmi belvárosán át a dómtól a Kapucinus templomig. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt.

Mögöttük a gyászmise résztvevői és a menethez a dóm előtt csatlakozó gyászolók következtek. Több száz díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő taggal képviseltették magukat lovagrendek és az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett különböző katonai hagyományőrző egyesületek. A menet több ezer ember sorfala előtt indult a dóm előtti térről a Grabenen, majd a Kohlmarkton a Hofburg felé. A két és fél kilométer hosszú útvonal az egykori császári palota udvarán át a forgalom elől ideiglenesen lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén folytatódott, majd az Operaház mögött kanyarodott vissza a Kapucinusok templomához.

Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartások része volt az úgynevezett "kopogtatási ceremónia". Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: "nem ismerjük őt". Csak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a "Ki kér bebocsátást?" kérdésre azt a választ kapták: "Ottó, egy halandó, bűnös ember".

Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is. A kripta a XVII. század óta a Habsburgok fő temetkezési helye. Itt található Habsburg Ottó anyja, az 1989-ben Svájcban elhunyt Zita királyné sírja is. Ottó apját, az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt (I. Károly osztrák császárt) Madeira szigetén temették el 1922-ben. Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben. A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és e héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik végső nyugalomra. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért. (

19.05 - Eltemették Habsburg Ottót

A július 4-én Németországban elhunyt politikust, egykori trónörököst a belvárosi Kapucinusok templomának kriptájában temették el. Előzőleg a Szent István székesegyházban (Stephansdom) mutattak be gyászmisét az elhunytért mintegy ezer fős gyászoló tömeg, köztük európai uralkodóházak tagjai jelenlétében.

Részt vettek a gyászmisén osztrák és külföldi politikusok is, köztük Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. A koporsót ezt követően ünnepélyes menetben kísérték Bécs történelmi belvárosán át a dómtól a Kapucinusok templomáig. Ahogy 1989-ben Habsburg Ottó anyja, Zita királyné temetésekor, ezúttal is a gyászszertartás része volt az úgynevezett "kopogtatási ceremónia". Először az elhunyt egykori trónörökösi címeit, majd politikai tisztségeit sorolták fel, s a szerzetesek mindkétszer azt felelték belülről: "nem ismerjük".

Habsburg Ottó gyászmiséje Bécsben - Fotó: MTICsak a harmadik kopogtatás után nyitották ki a kaput, amikor a "Ki kér bebocsátást?" kérdésre azt a választ kapták: "Ottó, egy halandó, bűnös ember". Habsburg Ottó koporsójával együtt Ausztriába szállították és szintén a kapucinusok kriptájában helyezték örök nyugalomra tavaly elhunyt felesége, Regina földi maradványait is. Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia 98 évesen hunyt el a németországi Pöckingben.

A gyászszertartások Bajorországban kezdődtek, és ezen a héten Mariazellben folytatódtak. Habsburg Ottó szívét kívánsága szerint külön urnában, a Pannonhalmai Bencés Főapátságban helyezik el. A szertartás előtt a budapesti Szent István Bazilikában mondanak gyászmisét vasárnap Habsburg Ottóért.

18.45 - Bécsben temették el Habsburg Ottót. Az utolsó osztrák császár és magyar király, 4. Károly fia, múlt hétfőn, 98 éves korában halt meg. Habsburg Ottó gyászmiséjén királyok, hercegek, politikusok, összesen ezer vendég vett részt a bécsi Szent István székesegyházban. A szertartás után a koporsót a Kapucínusok Templomába vitték, és a királyi család kriptájában helyezték el.

18.00 - Habsburg Ottó temetése - Gyászmenetben kísérik végső nyughelyére Habsburg Ottót

Ünnepélyes gyászmenetben kísérik végső nyughelyére szombaton délután Habsburg Ottót. A temetési menet a Szent István székesegyházból indult a belvároson át Kapucinus templomba. A gyászoló tömeg több mint egy kilométer hosszú menetet alkotott. Az élen az osztrák katonaság díszegysége haladt. Mögöttük a Stephansdomban bemutatott gyászmise mintegy ezer résztvevője kísérte a család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsót: családtagok, volt és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai, osztrák és külföldi állami vezetők és más politikusok, valamint lovagrendek és hagyományőrző egyesületek díszruhás, illetve történelmi egyenruhát viselő tagjai. A gyászmise végén megszólalt a Stephansdom legnagyobb harangja, a híres Pumerin, amelynek hangját csak kivételes alkalmakkor és nagy egyházi ünnepeken hallhatják a bécsiek.

A gyászmenet több ezer ember sorfala előtt indult a dóm előtti térről a Grabenen, majd a Kohlmarkton át a Hofburg felé. A két és fél kilométer hosszú útvonal az egykori császári palota udvarán át a forgalom elől ideiglenesen lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén folytatódik, majd az Operaház mögött kanyarodik vissza a Kapucinusok templomához. A július 4-én a németországi Pöckingben elhunyt Habsburg Ottót és tavaly meghalt feleségét, Reginát a templom kriptájában helyezik örök nyugalomra. A kripta a XVII. század óta a Habsburgok fő temetkezési helye. Itt található Habsburg Ottó anyja, az 1989-ben Svájcban elhunyt Zita királyné sírja is. Ottó apját, az utolsó magyar királyt, IV. Károlyt (I. Károly osztrák császárt) Madeira szigetén temették el 1922-ben.

15.50 - Szombaton délután megkezdődött a Habsburg Ottóért mondott gyászmise a bécsi Szent István székesegyházban. Az istentiszteletet alkalmával megtelt a gótikus székesegyház. Több mint ezren vesznek részt a mintegy kétórás gyászszertartáson, a családtagok mellett külföldi uralkodóházak, osztrák és külföldi politikai vezetők, valamint az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezett különféle hagyományőrző egyesületek több száz díszegyenruhás tagja. A rekviem után a történelmi belvároson át gyászmenetben kísérik majd a koporsót a Kapucinusok templomába, ahol végső nyugalomra helyezik a Habsburg családi kriptában a július 4-én, 98 éves korában Németországban elhunyt egykori trónörököst, politikust, európai parlamenti képviselőt.

A gyászmisét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek celebrálja. Az egykori és jelenlegi európai uralkodóházak tagjai közül részt vesz rajta mások mellett XVI. Gusztáv svéd király, II. Ádám liechtensteini uralkodó herceg és I. Mihály volt román király. Az európai politikai élet képviselői között jelen van Jadranka Kosor horvát miniszterelnök, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes. A szertartást az osztrák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti. A dóm előtti téren felállított kivetítőn több száz ember követheti figyelemmel a gyászmisét.

Olvasóink írták

 • 11. rommel 2011. július 18. 22:53
  „NYUGODJÉK BÉKÉBEN !
  ( AKI NEM TUD VISELKEDNI , AZ LEGALÁBB MARADJON CSENDBEN A GYÁSZ OLDALON )
  (NORMÁLIS EMBER MÉG AZ ELLENSÉGE GYÁSZ OLDALÁN IS VISELKEDIK )”
 • 10. SPS 2011. július 17. 21:32
  „9. RickCartman 2011.07.17. 20:18
  Kedves RickCartman!
  Magyar az aki annak vallja magát. Hozzátenném azért, hogy, és tesz a Hazáért.”
 • 9. RickCartman 2011. július 17. 20:18
  „8. SPS 2011.07.17. 08:16
  ha téged közben nem zavar, hogy az aradi vértanúk többsége nem magyar, és a "nemzeti hősök" jelentős része sem, akkor helyesen cselekszel :-)”
 • 8. SPS 2011. július 17. 08:16
  „Meghalt. Eltemették.( Én nem gyászoltam.)
  Lássuk be a történet Ausztriában kb. ugyanez.
  De majd nálunk. Évenkénti megemlékezés, nagy szertartások stb. Már most látom, néhány hónap múlva egymást fogják érni azok a beszámolások, hogy xyz, Ottó szívéhez imádkozott, és csodálatos módon meggyógyult, mert csodát tett... a többit mindenki gondolja hozzá.
  Én addig is és utána is az aradi vértanúkat és a névtelen hősöket gyászolom, akik a Habsburg-ház ellen harcoltak.”
 • 7. janika 2011. július 17. 05:35
  „El tudnám képzelni, hogy egyesek mennyire buknának rá, ha a fütykösét állítanák ki a szíve helyett!”
 • 6. bősárkányi 2011. július 16. 23:55
  „Nyugodjon Békében.”
 • 5. RickCartman 2011. július 16. 22:34
  „1.hozzászóló: olvasd el inkább ezen az oldalon a Hogy folytatódik a Barátok közt? c. cikket, az neked való.
  Más: "A szertartást az osztrák közszolgálati televízió élő adásban közvetíti" -sajnos a magyar "közszolgálati" (ejtsd: pártpropaganda) televízió nem volt képes a jó előre félretett nyári konzervműsorok helyett ezt megtenni - nesze neked, Unió, megint kaptál egy kokit/sallert az "igaz" magyar(kodó) döntéshozó illetékes elvtársaktól.”
 • 4. Amorphis 2011. július 16. 21:31
  „Nem szeretem a labancokat, de tiszteltem ezt az Embert!
  Visszasírjuk a Monarchiát....”
 • 3. Gfranzi 2011. július 16. 20:16
  „janika, szégyelld magad”
 • 2. poorman 2011. július 16. 19:57
  „#1.

  <moderálva>
  Ajánlom olvasd el Habsburg Ottó életrajzát azután kérj bocsánatot.”
 • 1. janika 2011. július 16. 17:41
  „a Habsburg szívét a magyarnak adják hagy szív-jon tovább! A "bámulási díj" tól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama a Fehér Házban fogadta a dalai lámát

Az amerikai elnök - semmibe véve a Pekingből érkező éles bírálatokat - szombaton a washingtoni Fehér… Tovább olvasom