Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Bécs: nem lehetséges a dél-tiroliak kettős állampolgársága

Az osztrák belügyminisztérium szerint a jelenlegi jogállás nem teszi lehetővé a dél-tiroliak számára, hogy felvegyék az osztrák állampolgárságot is az olasz megtartása mellett - derül ki egy csütörtöki olasz sajtóhírből.

A Dél-tiroli Szabadság párt népi kezdeményezést indított, hogy Ausztria adja meg az osztrák állampolgárságot az olaszországi német ajkúaknak, ennek érdekében három hónapon keresztül gyűjtöttek aláírásokat. A 20 ezer aláírást februárban át is adták az osztrák parlamentnek, amelynek petíciós bizottsága kikérte a belügyminisztérium véleményét. Eszerint "a jelenlegi jogi helyzetben a dél-tiroliaknak az osztrák állampolgárságot csak egy engedélyezési eljárásban ..., a törvényben előírt feltételek teljesítésével és az olasz állampolgárság feladásával lehetséges megszerezni". Az állásfoglalást a Neue Südtiroler Tageszeitung csütörtöki száma közölte.
A dél-tiroli lakosság az 1920. július 16-án hatályba lépett Saint Germain-i államszerződéssel elnyerte az olasz állampolgárságot, miközben egyidejűleg elveszítette a osztrákot. Egy kizárólagosan a dél-tiroliak számára kedvező szabályozásnak az volna a veszélye, hogy "részrehajló lenne és ezért alkotmányjogi szempontból ütközne az egyenlőség elvével" a bécsi belügyi tárca szerint.
A Dél-Tiroli Szabadság pártot nem lombozta le a hír, sőt mint közleményében hangsúlyozza, maga is osztja a nézetet, hogy a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé a kettős állampolgárságot, de éppen ezért követeli az állampolgári kezdeményezés, hogy a parlament teremtse meg a jogi feltételeket.
A belügyminisztérium állásfoglalása nyomatékosan utalt arra, hogy a "kettős állampolgárság megszerzésének több legális útja is van". A dél-tiroliak számára releváns törvény az osztrák állampolgársági törvény 10. paragrafusa. Ez arról rendelkezik, hogy az osztrák állampolgárság megszerzésekor az addigi állampolgárság feladása akkor szükséges, ha az a kérvényező számára lehetséges és elvárható. De - érvel a párt - a dél-tiroliaktól éppen ez nem várható el, mert ők nem települnek át Ausztriába, viszont ha lemondanak az olasz állampolgárságról, azzal elveszítik összes állampolgári jogukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekord alacsony vízállás a Dunán

Az elmúlt száz évben a legalacsonyabb vízállást mérték az elmúlt napokban a Dunán Ausztriában az… Tovább olvasom