Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Barack Obama kapta a béke Nobel-díjat

Az indoklása szerint a 2009 januárjában hivatalba lépett amerikai elnöknek "a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit" ismerték el a kitüntetéssel.

Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat - jelentették be pénteken Oslóban.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság indoklása szerint a 2009 januárjában hivatalba lépett amerikai elnöknek "a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit" ismerték el a kitüntetéssel.

Barack Obama amerikai elnökként "új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája" - mondta Thorbjörn Jagland, a bizottság elnöke.

A testület különösen nagyra értékelte Obamának a nukleáris leszerelés előmozdítása érdekében végzett tevékenységét. Kiemelték továbbá, hogy az új amerikai elnöknek köszönhetően az Egyesült Államok ma már építőbb szerepet játszik az éghajlatvédelmi kihívások kezelésében is.


Barack Obama
Barack Obama

"Különleges ritkaság, hogy valakinek ilyen nagy mértékben sikerüljön felkeltenie a világ figyelmét és ilyen nagy reményt tudjon adni az embereknek. Obama diplomáciája azon az elven alapul, hogy a világ vezetőinek a többség által elfogadott értékeken alapuló politikát kell folytatniuk" - méltatta a bizottság elnöke a díjazottat, akit kevesebb mint 9 hónappal ezelőtt iktattak be hivatalába.

"Mindazzal, amit Obama eddigi elnöksége alatt tett, bőven kiérdemelte a Nobel-békedíjat. (...) A bizottság 108 éve éppen azt a hozzáállást igyekszik megerősíteni, amelynek jelenleg Obama elnök a fő szószólója" - szögezte le Jagland. Utalt arra, hogy a kitüntetésről határozó norvég bizottság már korábban is próbált a díj odaítélésével még lezáratlan béketeremtő erőfeszítéseket ösztönözni és támogatni. Ilyen megfontolásból tüntették ki például 1971-ben Willy Brandt volt német kancellárt, illetve 1990-ben Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkárt.

A 10 millió svéd koronával (1 millió euró) járó békedíj az egyetlen a Nobel-díjak közül, amelynek odaítéléséről Norvégiában, nem pedig Svédországban döntenek. Barack Obama december 10-én veheti át a kitüntetést Oslóban.


Az elmúlt tíz év Nobel-békedíjasai

1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért.

2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségéért, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.

2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.

2002 - Jimmy Carter volt amerikai elnök a nemzetközi konfliktusok békés megoldását célzó, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítését szolgáló több évtizedes erőfeszítéseiért.
2003 - Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista a nők és a gyermekek jogaiért folytatott harcáért.

2004 - Wangari Maathai kenyai környezetvédő a tartós fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért.

2005 - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a szervezet főigazgatója, Mohamed el-Baradei az atomenergia katonai célú fölhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéseiért.
2006 - Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa alapított és vezetett mikrohitelező Grameen Bank, amely a szegénység elleni harc jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.

2007 - Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága (IPCC) azokért az erőfeszítéseikért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.
2008 - Martti Ahtisaari volt finn államfő számos nemzetközi konfliktus megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseiért.

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2009. október 11. 00:21
  „1. hozzászólás Szilágyi_Zsolt
  Szilágyi mikor tanulsz meg olvasni ?”
 • 6. Meir 2009. október 10. 15:26
  „Az Arabok hatsojat tisztara nyaldoso Hussein Obama mint "Beke Nobel dijas"??!!!
  Rohogni kell!!!!!lol-lol-lol-lol!!!!!
  azt hiszi hogy nekunk majd O fiktalhat,es mi ugy tancolunk ahogy ok futtyogetnek!!!
  hat pedig nem!!!! hala a mi kivalo kulugyminiszterunknek-(Avigdor Liberman)-NEM megyunk bele egy "barmely"aron kotott beketargyalasba!!!! NEM hisszuk hogy CSAK es KIZAROLAG nekunk kellene engedmenyeket tennunk,amig a palestin-ok nyugodtan lodozhetik rank a raketaikat,robbanthatjak a civilekkel teli buszokat,et
  termeket,stb!!! Hussein Obama szerint ez megengedett az Arabok reszere!! Szerintunk meg NEM!!!PONT!!!”
 • 5. Nahááát 2009. október 09. 21:42
  „tejfelesszájú! Mikor is kapta meg? Úgy "szeretem" mikor a tudatlanok böfögnek valamit...”
 • 4. oaxacaca 2009. október 09. 14:09
  „Az amerikai nép valami hihetetlenül imádja és nagyon sok pozitív változást vár tőle. Bár a Nobel-békedíj nem amerikai kezdeményezés, de azért mint tudjuk, az ország elitjének erős "véleményformáló" ereje van.
  Számomra nagyon szimpatikus, hogy a kocsikon "I love Obama" matrica van( kb. minden másodikon). Valamit nagyon tud ez az ember!”
 • 3. Bokk 2009. október 09. 13:32
  „Ezt megelőlegezték. Bízom benne, hogy a jövő a díjról döntő Bizottságot fogja igazolni.”
 • 2. tejfelesszájú 2009. október 09. 13:14
  „és?? Hitler is megkapta anno...”
 • 1. Szilágyi_Zsolt 2009. október 09. 12:41
  „Csinált valamit ez a jóember, amiről lemaradtam? Mert attól eltekintve, hogy ő Amerika első néger elnöke, szerintem ott folytatja, ahol George W. Bush abbahagyta. Legalábbis érdemi változást egyelőre nem látok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazprom: Ukrajna miatt ismét nem jön a gáz?

A Gazprom nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ismét fennakadások lesznek a társaság európai… Tovább olvasom