Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Bahrein - a kormány székháza előtt tüntetnek

Több ezren tüntettek vasárnap a bahreini fővárosban, el-Manamában a kormány székháza előtt, a miniszterelnök lemondását követelve.

A tömeg zászlókat lengetett, és az uralkodó al-Kalifa dinasztiával szemben ellenséges jelszavakat skandált. A tiltakozók korrupcióval vádolják Kalifa bin Szalman al-Kalifa sejket, miniszterelnököt, s őt tartják felelősnek a rendfenntartó erők kíméletlen fellépéséért, amelynek következtében hét tüntető vesztette életét.

A többségében síiták lakta parányi monarchiában február közepén kezdődtek tüntetések, amelyeknek résztvevői a több mint kétszáz éve hatalmon lévő szunnita dinasztia jogköreinek korlátozását, valódi alkotmányos monarchia bevezetését és a síitákat érő hátrányos megkülönböztetések felszámolását követelik.

Most először történt meg, hogy a tüntetők a kormány székházánál gyűltek össze. Az épületet rohamrendőri egységek védik. A miniszterelnök a király nagybátyja, s már negyven éve van hatalmon. A tiltakozó megmozdulások nyomán az uralkodó, Hamad bin Isza al-Kalifa sejk már átalakította a kormányt, és megbízta fiát, Szalman herceget azzal, hogy folytasson párbeszédet a síita ellenzékkel. A legradikálisabb tüntetők azonban már nem érik be engedményekkel, ők a monarchia eltörlését követelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a Bucsecs-hegységben rekedt magyar turistákat

Megtalálták vasárnap a Brassó környéki Bucsecs-hegységben rekedt három magyarországi turistát -… Tovább olvasom