Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

˝Az unió alappillére a személyek szabad áramlása˝

David Cameron brit és Horst Seehofer bajor miniszterelnök "politikai hisztériát keltő kijelentései ellen" nyílt levélben tiltakoznak az európai parlament képviselői.
Nyílt levélben tiltakozik 38, döntő többségében szocialista, radikális baloldali és liberális európai parlamenti (EP-) képviselő David Cameron brit és Horst Seehofer bajor miniszterelnök "politikai hisztériát keltő kijelentései ellen" - tudatta csütörtökön közleményben Tabajdi Csaba magyar szocialista EP-képviselő.

A nyílt levél aláírói leszögezik, hogy az Európai Unió egyik alappillére a személyek szabad áramlása, amely nem lehet egyezkedés tárgya. Tabajdi közleményének tanúsága szerint minden adat azt mutatja, hogy Nagy-Britannia és Németország számára is előnyös az uniós munkavállalók jelenléte, hiszen jóval többet fizetnek be a szociális ellátórendszerekbe, mint amennyit abból kivesznek.

David Cameron nemcsak erről feledkezett meg, hanem azon brit munkáltatókról is, akik csak azért alkalmaznak bevándorlókat feketén - sokszor méltatlan munkakörülmények között -, hogy nagyobb haszonra tegyenek szert - fogalmaz a szocialista politikus.

"Az uniós munkakeresőkkel kapcsolatos hangulatkeltés rendkívül veszélyes és káros, új feszültséget kelt a régi és az új tagállamok között" - idézi a közlemény Tabajdit.

A magyar EP-képviselő kiemelte, hogy a 2004-ben és a 2007-ben csatalakozott 12 tagállam képviselői közösen tiltakoznak David Cameron és a kisebbik német konzervatív kormánypárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Hoorst Seehofer kijelentései ellen, amelyek ellentétesek az uniós alapértékekkel.

A nyílt levél szerzői aggasztónak tartják, hogy az európai választásokat megelőzően pusztán belpolitikai okokból David Cameron a közép-európai munkavállalókat (köztük 300 ezer magyar munkavállalót) teszi felelőssé Nagy-Britannia problémáiért.

"Meg kell jegyeznünk, hogy a Nagy-Britanniában letelepedők majdnem kétharmada az unión kívülről érkezik, míg Németország öregedő társadalmának másfélmillió új, külföldi munkavállalóra van szüksége a gazdasági növekedés fenntartásához a következő tíz évben" - vélekedik a magyar szocialisták EP-küldöttségének vezetője.

A nyílt levélben az EP-képviselők nem tagadják: számos esetben történtek visszaélések a brit és német szociális ellátórendszer kihasználásában, amit az uniós jog keretei között vissza kell szorítani.

"Emlékeztetnénk Cameron urat, hogy a válság által leginkább sújtott, soha nem látott munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban és Olaszországban hozzávetőlegesen egy-egy millió romániai munkavállaló dolgozik mindenféle politikai feszültség nélkül" - írják levelükben a politikusok.

A nyílt levél ugyanakkor leszögezi, hogy a négy uniós szabadságjog, az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a személyek szabad áramlásának szabadsága elválaszthatatlan egymástól.

"A brit miniszterelnök nem válogathat kénye-kedve szerint az éppen neki tetsző alapelvekből. Nagy-Britannia és Németország eddig az uniós közös piacnak, valamint a közép-európai országok uniós integrációjának egyik legfőbb támogatója volt. Reméljük, hogy ez a jövőben sem változik" - zárul Tabajdi Csaba közleménye.

A kommüniké tartalmazza a nyílt levelet aláíró képviselők névsorát is, amelynek tanúsága szerint mind a négy magyar szocialista képviselő szignálta a tiltakozó dokumentumot, és az összes képviselő a 2004 után csatlakozott tagországokból jutott az Európai Parlamentbe. Döntő többségük az európai szocialisták frakciójában foglal helyet, de több liberális és radikális baloldali képviselő is nevét adta a kezdeményezéshez. Az aláírók sorában mindössze egyetlen konzervatív képviselő szerepel, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) színeiben mandátumot szerzett Petru Constantin Luhan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más vallású férfit szeretett, csoportos nemi erőszakkal büntették

A bűncselekmény különösen felháborító amiatt, hogy azt a falu bölcseiből álló tanács rendelte el. Tovább olvasom