Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Az ukránok gázt lopnak, az oroszok korlátoznak

Puytin orosz kormányfő utasította hétfőn a Gazprom vezérigazgatóját, hogy az állami energetikai vállalat már aznap csökkentse annak a gázkivitelnek a mennyiségét, amely Ukrajnán keresztül megy Európa más országaiba. Vlagyimir Putyin azt közölte Alekszej Millerrel, hogy a terv szerint annyival kell csökkenteni a gázkivitelt, amennyit Moszkva szerint az ukránok elloptak, illetve ellopnak a vezetékek megcsapolásával.
Oroszország az ukránok kiegyenlítetlen tartozására hivatkozva január 1-én lezárta a csapokat az ukrán belső piacra szállított gázvezetékeken, és azóta azzal vádolja Kijevet, hogy az megcsapolja a tranzit vezetékeket, amelyekben az európai ügyfeleknek viszik az energiahordozót. Kijev ezt tagadja.

Alekszej Miller hivatalos bejelentés szerint arról tájékoztatta Vlagymir Putyin orosz kormányfőt, hogy január 1. óta az ukránok 65.3 millió köbméter gázt loptak el abból a mennyiségből, amely Ukrajnán keresztül kerül más európai országokba, így az Európai Unió tagállamaiba is. A Gazprom főnöke azt közölte, hogy a vállalat minden elkövet, ami tőle telik, hogy kompenzálja az Ukrajnán keresztül "elvesztett" mennyiséget azzal, hogy növeli a gázt a Fehéroroszországon, a Törökországon és a Lengyelországon át vezető vezetékekben. Miller azonban arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnán keresztül vezető tranzit vezetékekben csökkenteni fogják a mennyiséget a "lopások" miatt.

Miller szerint Ukrajna több mint 600 millió dollárral tartozik, de a Gazprom felszámolja a "lopásokat" is, így az adósság rövidesen dollár milliárdokra rúghat.

Szlovákiába, Csehországba is kevesebb gáz érkezett

Hétfőn Szlovákia sem kapta meg az Ukrajnán keresztül érkező teljes orosz földgázmennyiségét - közölte a Szlovák Gázművek illetékese a pozsonyi sajtóval.

Azt, hogy mennyivel kevesebb a szállított földgáz, egyelőre nem pontosította a szlovák vállalat, amely szerint az országon belüli elosztás rendben folyik, és a fogyasztókat nem érinti a változás.

Csehországban hétfőn 10 százalékos kiesést tapasztaltak. Ott az orosz földgáz a teljes szükséglet körülbelül 80 százalékát fedezi, a szlovákiai fogyasztásnak azonban ennél is nagyobb hányadát.

A szlovák kabinet hetek óta figyelemmel kíséri az orosz-ukrán gázvitát, s intézkedett, hogy a legkisebb kiesés se veszélyeztesse a szlovákiai gázellátást - közölte hétfőn további részletek ismertetése nélkül Silvia Glendová kormányszóvivő. Hangsúlyozta, mivel a gazdasági minisztérium folyamatosan követi az eseményeket, Robert Fico kormányfő azonnal reagálni tud egy esetleges kedvezőtlen fejleményre.

Olvasóink írták

  • 1. thermoline 2009. január 06. 17:22
    „ebből balhé lehet”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pánik Minszkben a fehérorosz rubel leértékelése miatt

Hosszú sorok alakultak ki hétfőn a fehérorosz fővárosban a bankok és pénzváltók előtt, sőt az… Tovább olvasom