Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Az ukrán demokratizálódást segítenék a V4-ek

"Azért utaznak a visegrádi országok külügyi vezetői Kijevbe, hogy támogassák Ukrajnát a válság leküzdésében, és segítsék az ukrajnai demokratizálódást" - mondta Martonyi János.
Martonyi János abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a nap folyamán szlovák és cseh kollégájával, valamint a lengyel külügyi tárca képviselőjével Ukrajnába utazik.

Pénteken Kijevben a tervek szerint Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfővel, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnökkel, Vitalij Klicskoval, az Ütés (UDAR) párt elnökével és várhatóan Julija Timosenkoval találkoznak. Az ukrán fővárosból Donyeckbe utaznak tovább, ahol a kormányzóval és az orosz közösség képviselőivel egyeztetnek. Szombaton Martonyi János Kárpátaljára látogat, Ungváron és Beregszászon a magyar közösség vezetőivel és egyházi vezetőkkel tárgyal.

A külügyminiszter kiemelte: a visegrádi országoknak (Csehországnak, Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának) különleges felelősségük van a jelenlegi helyzetben. Azért utaznak a külügyi vezetők Ukrajnába, hogy segítsék az ország demokratizálódását és a jelenlegi nehéz helyzet mielőbbi megoldását - hangsúlyozta. Hozzátette: a legfontosabb, hogy folytatódjanak a májusi előre hozott elnökválasztás előkészületei.

A V4-ek ezzel a látogatással is világossá akarják tenni azt, amit a hétfőn Budapesten elfogadott nyilatkozatukban hangsúlyoztak, hogy a területileg egységes, szuverén és független Ukrajna mellett foglalnak állást, olyan ország mellett, amely teljes mértékben figyelembe veszi a demokrácia és a jogállamiság alapvető elveit, így az emberi és a kisebbségi jogokat is - mondta.

Martonyi János úgy látja, a látogatás alkalmat ad arra is, hogy a V4 országai kifejezzék aggodalmukat a krími események miatt. Lényeges, hogy ne történjen több erőszakos cselekmény a Krímben, és elkerülhetővé váljon, hogy további áldozatai legyenek a válságnak - magyarázta.

Mint mondta, fontos cél az is, hogy a krími feszültség ne terjedjen tovább, ne indokoljon olyan folyamatot, "amely aztán a keleti megyéknek az esetleges elkülönüléséhez vezet". Vannak aggodalomra okot adó jelenségek - tette hozzá, ezek közé sorolva az oroszországi hadgyakorlatokat. Véleménye szerint a jelenlegi helyzetben erre semmi szükség.

Martonyi János kitért arra is, hogy a V4-es külügyi vezetők útja beleillik az Európai Unió Ukrajna-politikájába, és a részleteit egyeztették az EU-val. Emlékeztetett: Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn járt Kijevben, és jövő hétfőn ismét oda látogat.

A külügyminiszter a kárpátaljai útjával kapcsolatban azt mondta, hogy ott a válság eszkalálódásakor valamivel jobb volt a helyzet, mint Ukrajna más részein. Kárpátalján a nyelvi, nemzeti közösségek nagyobb megértéssel, toleranciával viseltetnek egymás iránt, ugyanakkor ott is fennáll a veszélye a szélsőséges erők megjelenésének. Az a legfontosabb - emelte ki -, hogy Kárpátalján ne alakuljon ki feszültség, ne legyenek erőszakos cselekmények. A magyar közösség remélhetően egységes lesz ebben a helyzetben, és a közös érdekekre összpontosít - mondta Martonyi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát

Észak-Korea kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát csütörtökön a Japán-tenger irányába, vélhetően… Tovább olvasom