Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Az új választások előtt egyesült két görög konzervatív párt

Szűk négy héttel az új görögországi választások előtt összezártak a konzervatívok, hogy ők legyenek a legerősebb frakció az athéni parlamentben.
Dora Bakojanisz, a Demokratikus Szövetség nevű kis polgári párt vezetője és híveinek többsége hétfőn visszatért a konzervatív Új Demokrácia (ND) soraiba, ahonnan 2010-ben távoztak.

- Egyesíteni kell az erőket, hogy az Európa-barát pártok a megfelelő irányban tartsák Görögország hajóját, különben az ország mindent elveszíthet, amit az elmúlt évtizedekben nyert - mondta a volt külügyminiszter és athéni polgármester a televízióban. "Kemény harc áll előttünk" - tette hozzá.

Antonisz Szamarasz, az ND elnöke, aki Bakojaniszt annak idején a pártból elűzte, most üdvözölte a visszatérését. "Azokban a pillanatokban, amikor az ország óriási veszélyek előtt áll, az Új Demokrácia egy nagy hazafias frontot alkot" - mondta Szamarasz Athénban. Figyelmeztetett, hogy a Radikális Baloldal (SZIRIZA) ki akarja vezetni az országot az euróövezetből. Ezt a görögországi Európa-barát erők nem fogják megengedni - nyomatékosította.

A közvélemény-kutatások szerint a június 17-i választásokon drámai küzdelem várható az első helyért a reformirányhoz ragaszkodó konzervatívok és a baloldali SZIRIZA között, amely elveti a takarékossági programot.

Dora Bakojaniszt, aki 2006 és 2009 között volt külügyminiszter, 2010-ben kizárták az ND-ből. Híveivel alapította meg az egykori miniszterelnök, Konsztantinosz Micotakisz lánya a Demokratikus Szövetséget, amely a legutóbbi választásokon nem tudta átlépni a 3 százalékos parlamenti küszöböt. A május 6-i választásokon az ND 18,85 százalékkal győzött, második lett a SZIRIZA 16,8 százalékkal.

Szamarasz külügyminiszterként 1992-ben maga is otthagyta az Új Demokráciát, hogy POLA (Politikai Tavasz) néven saját jobboldali pártot hozzon létre, amely az egy évvel későbbi európai választásokon csaknem 9 százalékot ért el, később azonban jelentéktelenségbe süllyedt. Szamarasz 2004-ben visszatért az ND-be, amelynek vezetését 2009-ben puccsal vette át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelik a nyugdíjkorhatárt Szlovákiában

A nyugdíjak összegének kiszámítása során az eddiginél szolidárisabb módszert alkalmaznának 2016 után. Tovább olvasom