Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az új lengyel kormányfő Berlinben:Maradtak a vitás kérdések

Donald Tusk új lengyel miniszterelnök keddi bemutatkozó látogatásán Berlinben a lengyel és a német vezetők megállapodtak, hogy új fejezetet nyitnak a kapcsolatokban, amelyek mélypontra zuhantak az előző varsói kormány két éve alatt. De a pozitív hangvételű nyilatkozatok ellenére a fő vitás kérdések megmaradtak.
Varsó kifogásolja, hogy Oroszország és Németország - Lengyelország megkerülésével - a Balti-tenger fenekén építsen gázvezetéket. Azt meg egyenesen hevesen ellenzi, hogy Berlinben emlékmúzeumot nyissanak a világháború utáni kitelepített szudétanémetek tiszteletére. A Balti-tenger alatt tervezett - és Lengyelország által ellenzett - orosz-német földgázvezetékkel kapcsolatban a felek megegyeztek abban, hogy a vita rendezését a két ország gazdasági miniszterére bízzák.

Az új lengyel miniszterelnök Berlinbe érkezésekor a Schröder-kormány súlyos örökségének nevezte a tervet, és hangsúlyozta, hogy Varsó sohasem fog olyan kezdeményezést támogatni, amelynek célja Moszkva Nyugat-Európába irányuló energia-szállítási monopóliumának megerősítése. Jól értesült források szerint Varsóban azt szeretnék, ha a Szentpétervár melletti Viborg kikötője és a Rostok közelében lévő Greifswald között épülő földgázvezetéket egy lengyelországi leágazással is ellátnák. A szudétanémetek berlini emlékmúzeuma helyett Tusk egy lengyelországi (gdanski) központ felállítását javasolta.

A tanácskozás végén tartott sajtótájékoztatón Tusk megelégedéssel nyilatkozott arról, hogy a kancellár ismét félreérthetetlenül elutasította a szudétanémetek Lengyelországgal szembeni esetleges jóvátételi követelését. Merkel utalt a néhai Johannes Rau német államfő és Aleksander Kwasniewski korábbi lengyel elnök gdanski megállapodására, amely kizár bármilyen német kárpótlási igényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dánia nem tart népszavazást az EU Reformszerződéséről

A dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen kedden kijelentette, hogy országában nem lesz… Tovább olvasom