Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Az osztrák kancellár nem kér bocsánatot Litvániától a Golovatov-ügyben

Werner Faymann osztrák kancellár nem kér bocsánatot Litvániától amiatt, hogy az osztrák hatóságok szabadon engedtek egy volt szovjet KGB- ügynököt, akit Vilnius háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádol és kiadatását követeli.
Faymann az Ö1 osztrák közszolgálati rádiónak pénteken nyilatkozva leszögezte: Ausztriában egy független hatóság hozott független döntést.

Július 14-én a Bécs melletti schwechati repülőtéren őrizetbe vették, majd egy nappal később elengedték Mihail Golovatov orosz állampolgárt, akit a litván hatóságok azzal vádolnak, hogy a vilniusi tv-torony elleni 1991. januári ostromot végrehajtó Alfa szovjet különleges egység parancsnokaként felelős 14 ember haláláért. A szovjet egység 1991. január 13-án hajnalban megostromolta a vilniusi tv-tornyot, amelybe rendszerellenes, Litvánia függetlenségét követelő ellenzékiek vették be magukat. Az akcióban 13 fegyvertelen civil - és baráti tűzben egy szovjet katona - vesztette életét, csaknem 700-an megsebesültek.

Az osztrák hatóságok arra hivatkoznak, hogy a litván fél által eléjük tárt bizonyítékok nem voltak egyértelműek, ezért bocsátották szabadon Golovatovot. Litvánia viszont úgy látja, hogy az osztrákok Moszkva nyomására engedték el.

Peter Pilz, osztrák zöldpárti képviselő osztja Vilnius véleményét, és szerinte a bécsi orosz nagykövet "erőteljesen közbenjárt" az osztrák hatóságoknál, politikai és a gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ha Golvatovot nem engedik szabadon. A zöldpárti képviselő utalt rá: Golovatov az orosz sífutó-szövetség alelnökeként szabadon utazgatott Európában azt követően is, hogy 2010 októberében Litvánia európai elfogatóparancsot adott ki ellene.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merénylet Norvégiában: elítélte az Egyesült Államok és az EU

Kemény szavakkal ítélték el a pénteki oslói merényletet az Egyesült Államokban, illetve Brüsszelben,… Tovább olvasom