Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Az oroszok már milliárdoknál vannak

Európa - A leggazdagabb európaiak közül az első helyen Ingvar Kamprad, az IKEA bútoráruházlánc tulajdonosa áll, akinek vagyonát 31 milliárd dollárra becsülik. De ami érdekesebb, hogy a 25 vezető milliárdosból 12 orosz. A gazdag oroszok olajban, fémben utaznak.
A második helyen Oleg Gyeripaszka következik 28 milliárd dolláros becsült vagyonnal, ő Oroszország leggazdagabb embere. Negyven éves, a Ruszal fémipari konszern és a Basic Element holdingban egyesített számos további vállalat tulajdonosa. Tavly még csak a második leggazdagabb volt, akkor 16,8 millirád dollárra becsülték vagyonát - olvasható az amerikai Forbes magazin legújabb listájában.

 Oleg Gyeripaszka
Oleg Gyeripaszka

A jacht őrült

Az európai lista 5. helyén Roman Abramovics áll, akinek kőolajból szerzett vagyonát 23,8 milliárdra teszik, és egyebek között a hatalmas luxusjachtok iránti szenvedélyéről híres.

Roman Abramovics
Roman Abramovics


A lista 8. helyét Alekszej Mordasov foglalja el, becsült vagyona - 21,2 milliárd dollár - a fémiparból származik. A 9. és 10. helyen Mihail Fridman és Vlagyimir Liszin következik 20,8 illetve 20,3 milliárd dollárral, az előbbi a kőolaj, a távközlés és a bankvilág területén tevékenykedik, az utóbbi a fémiparban.

Fémben, olajban utaznak

A 12. és 13. helyezett Mihail Prohorov és Vlagyimir Potanyin 19,5 illetve 13,3 milliárd dollárral, mindketten a fémiparban dolgoznak. A 16. Szulejman Kerimov, gáziparban szerzett vagyonát 17,5 milliárd dollárra teszik. German Han és Vagit Alekperov a 20. illetve a 22. helyen áll 13,9 illetve 13 milliárddal, amely kőolajból származik.

Jöjj, Oroszország!Végül az európai gazdagok és a köztük lévő oroszok sorát a 24. és 25. helyen Dmitrij Ribolovljev, illetve Iszkander Mahmudov zárja 12,8, illetve 11,9 milliárd dolláros vagyonnal, amelyet az előbbi a vegyiparban, az utóbbi a szénbányászatban és a gépiparban szerzett.

Az európai listán szereplő orosz krőzusok együttesen 471,4 milliárd dollár fölött rendelkeznek.

Oleg Vlagyimirovics Gyeripaszka (oroszul: Олег Владимирович Дерипаска; Dzerzsinyszk, 1968. január 2.)

Belarusz származású orosz üzletember, a Bazovij element pénzügyi-ipari csoport elnöke, a RUSZAL vállalaton kerersztül az oroszországi fémfeldolgozó ipar egyik meghatározó szereplője. Habár kerüli a politikusokat, mégis a Vlagyimir Putyinhoz legközelebb álló orosz pénzembernek tartják. 16,8 milliárd UDS-re becsült vagyonával a Forbes magazin 2007. év eleji listáján a második leggazdagabb orosz volt.

Négytől tizenegy éves koráig az anyai nagyszülőkkel élt a Krasznodari terület Uszty-Labinszki járásában, előbb a Zseleznij és Oktyabrszkij nevű településen, majd a járási székhelyen, Uszty-Labinszkban, ahol a középiskolai tanulmányait is befejezte. A Lomonoszov Egyetemen 1993-ban fizikusi diplomát szerzett, majd 1996-ban elvégezte a Plehanov Gazdasági Akadémiát.Olvasóink írták

  • 2. Joe Sixpack 2008. október 26. 07:53
    „Hogyan alakult ez a nagy és gyors meggazdagodás a ruszkinál ? Nem ugy mert nagy üzleti tehetségük volt, hanem jó összeköttetés és korrupcio. Ezt képviseli Putyn. Mi van most Magyarban, és ki ott Putyn legjobb barátja ?”
  • 1. www 2008. október 16. 22:06
    „Na”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orosz elnök szívesen kisegítené a világot

Az orosz elnök az Egyesült Államokat okolta szombaton a világban tapasztalható pénzügyi… Tovább olvasom