Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Az oroszok majmokat küldenek a Marsra

Az oroszok majmokat terveznek a Marsra küldeni.
A makákókon akarják kitapasztalni, milyen hatást gyakorol majd a kozmikus sugárzás a Vörös Bolygó első emberi látogatóira, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja.A majmokat a Fekete-tengerparti Veszjolojéban, a szocsi orvosi főemlőskutató intézetben készítik fel.

Két évi kísérletezés után a 40 legmegfelelőbb majmot az űrbiológiára szakosodott moszkvai Orvosbiológiai Problémakutató Intézetbe küldik. Azért kísérleteznek majmokon, nem pedig kutyákon vagy más állatotokon, mert a majmok és az ember szervezete hasonlóan reagál az intenzív és enyhébb kozmikus sugárzásra. A majomkísérleteket a Mars-500 kódnevű humán kísérleti programmal egyidejűleg fogják végezni.

A Mars-500 már jövőre elkezdődik, ennek keretében önkénteseknek 17 hónapot kell eltölteniük egy űrhajó-szimulátorban a kozmikus feltételekhez hasonló körülmények között. A Mars-utazás több mint 500 napig tart, 250 nap az odaút, ugyanannyi a visszaút, és egy hónapot töltenének az űrhajósok a vörös bolygón. De az első Mars-expedícióra a következő 10 éven belül aligha kerül sor. Állatvédők máris tiltakoznak a majomkísérletek ellen. Korábban orosz, illetve szovjet űrhajókon 12 makákó járt már a világűrben. Egyikük, Kros 60 évével már aggastyánnak számít, de űrutazása óta egészséges utódokat nemzett, és ma is nagyon aktív.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek az olaszországi előrehozott parlamenti választá

A szavazóhelyiségeket reggel 8 órakor nyitották meg. Tovább olvasom