Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 32°C Még több cikk.

Az orosz média szerint újabb gázvita várható

Az orosz ígéret dacára, hogy beindul az európai gázszállítás, az orosz média szerint az orosz-ukrán vitának távolról sincs vége, sőt új harc veheti kezdetét. A Kommersant orosz gazdasági napilap kedden azt közölte, hogy "elszívták ugyan a békepipát, de mindketten készülődnek az új gázháborúra." Az orosz lap szerint a Gazprom tisztában van azzal, hogy az újabb konfliktus elkerülhetetlen, mert Kijev "nem csinál titkot abból, hogy megcsapolja a vezetékeket.
Az orosz állami energetikai óriás, a Gazprom Brüsszelben hétfőn este azt közölte, hogy moszkvai idő szerint kedden 10-kor helyreállítja az európai gázszállítást Ukraján keresztül, amennyiben "nem merülnek fel problémák". A cég közleménye egyebek mellett azt írja, hogy a Gazprom köszönetét fejezi ki Jose Manuel Barrosonak, Andris Piebalgs-nak és Mirek Topolaneknek segítségükért, hogy elérjék a megegyezést. A közlemény szerint "a hosszútávú szerződések értelmében a gázárak egy meghatározott formulára épülnek. A jelen körülmények között senki nem tudhatja, mik lesznek az olajárak, de az olajtól eltérően a gázárak előre jelezhetők e formula miatt." - áll a közleményben.

A Kommersant orosz lap szerint mind Moszkva, mind Kijev számára az egyedüli kivezető út a válságból, hogy megegyeznek az új gázárakról 36 órán belül, és szerződést kötnek, de idáig semmi nem történt ez ügyben. "A harc az ukrán gázárak miatt folytatódik" - írja egy másik orosz gazdasági lap, a Vedomosti, amely szerint "a 2009-es szerződések érdekében a Gazprom-nak és az ukrán állami elosztónak, a Naftogaz-nak vissza kell térnie az összes vitatott témához, amelyek kirobbantották a gázháborút 2008-ban."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael maga akar dönteni a háború befejezéséről

Az izraeli hadsereg gyalogos egységi elérték Gáza város külterületeit, a városban mintegy 400 ezer… Tovább olvasom