Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Az orosz humanitárius konvoj még mindig orosz területen vesztegel

Még nem történt meg a szállítmány átvizsgálása az ukrán határőrök és vámosok részéről, akik a Nemzetközi Vöröskereszttől várják a kamionok tartalmával kapcsolatos dokumentumokat.
A francia hírügynökség szerint a csaknem 300 orosz kamion az ukrán határtól mintegy harminc kilométerre lévő Kamenszk-Sahtyinszkij falunál vesztegel arra várva, hogy az ukrán határőrök és vámosok átvizsgálják az 1800 tonnányi rakományt. Az AFP ennek alapján megállapította, hogy a konvoj csütörtök óta egy tapodtat sem haladt előre (korábbi hírek szerint a napokban a járművek egy voronyezsi katonai bázison maradtak).

Az ukrán illetékesek állítólag azért nem kezdték meg szombaton sem a rakomány átvizsgálását, mert a Nemzetközi Vöröskereszt részéről várták a szükséges dokumentumokat. A szervezet ugyanis a napokban tételes listát kért az orosz féltől a rakomány tartalmáról, nem elégedett meg a korábbi, "általános" felsorolással. Moszkva mindenesetre már közzétette, hogy a járművek egyebek mellett palackos ivóvizet, hús- és tejkonzerveket, napelemes világítóeszközöket, áramfejlesztő berendezéseket és hálózsákokat szállítanak a kelet-ukrajnai rászorulóknak.

A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának egyik tisztségviselője azt mondta: Moszkva már elküldött az ukrán vámhatóságoknak egy nyilatkozatot a kamionok tartalmáról. Paul Picard, az EBESZ helyi képviselője arról tájékoztatta a francia hírügynökséget, hogy szombat reggel tanácskoztak egymással az orosz és az ukrán vámszervek képviselői, de a találkozóról nem tudni részleteket. A Vöröskereszt nem képviseltette magát ezen a tanácskozáson, csak annyit közölt, meg akarja várni, hogy a felek megegyezésre jussanak.

A donyecki oroszbarát szeparatisták ugyanakkor szombaton azzal vádolták Kijevet, hogy mindent elkövet a segélyszállítmány célba jutásának a megakadályozásáért. Olekszandr Zaharcsenko, a "Donyecki Népköztársaság" "miniszterelnöke" szombati nyilatkozatában panaszolta, hogy mind a mai napig nem kapták meg a nekik szánt küldeményt. "Márpedig olyan szükségünk van rá, mint a levegőre" - mondta. Kijelentette, hogy mind az ukrán hadsereg, mind a kijevi kormány a lehető legtöbb akadályt próbálja a humanitárius akció útjába gördíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spiegel: a német hírszerzés Kerryt is lehallgatta

A német hetilap arról számolt be, hogy a mémet szövetségi hírszerző szolgálat a jelenlegi amerikai… Tovább olvasom