Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Az ORF nem köteles kiadni felvételeit

Nem kötelezhető filmfelvételek átadására az osztrák közszolgálati televízió (ORF) az egyik riporter ellen folyó büntetőeljárásban - döntött csütörtökön az osztrák legfelsőbb bíróság.

A testület ezzel megsemmisítette a bécsi tartományi felsőbíróság határozatát. Kimondta, hogy a szerkesztőségi titok "oszthatatlan", vagyis minden, az újságírókhoz intézett közlésre vonatkozik. A legfelsőbb bíróság leszögezte, hogy a szerkesztőségi titok feloldásához az újságíró elleni "alapos gyanúra" lett volna szükség. A bécsi felsőbíróság előzőleg helybenhagyta az ügyészség keresetét, amely egy neonáci fiatalokról készült riport teljes anyagának átadását követelte az ORF-től. A legfelsőbb bíróság ellenben azt állapította meg, hogy ez sérti a véleménynyilvánításhoz való jogot.

A riport készítője és szereplői ellen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) tett feljelentést, azt állítva, hogy a riporter fasiszta jelszavak bekiabálására buzdította riportalanyait a párt egyik gyűlésén. A filmen látható két neonáci fiatal ellen a náci eszmék méltatását és terjesztését tiltó törvény megsértésének gyanújával nyomoz a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) ügyészség, a műsor szerkesztőjét, Eduard Moschitzot pedig felbujtással gyanúsítják. Az adásba került műsor anyagát már átadta az ORF. Az ügyészség ragaszkodott ahhoz, hogy a csatorna a még birtokában lévő, adásba nem került felvételeket is szolgáltassa be. Ezek között szerepelnek a gyűlést megelőzően, egy bérház belső udvarán készült felvételek is.

A sorozat készítői elkísérték a jobboldali-populista párt egyik kampányrendezvényére a két fiatalt, s ott filmeztek is. A "főszereplők" a gyűlés végén autogramot kértek a pártelnöktől, Heinz-Christian Strachétől. Strache később azt állította, hogy hallotta, amint a szerkesztő arra buzdította a fiatalokat, kiáltsák a "Sieg Heil" náci üdvözlést, s hogy ők ezt meg is tették. Az adásba került felvételeken nem hallani ilyen mondatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véres összecsapások voltak Elefántcsontparton a hatalomért

Több ember életét vesztette csütörtökön Elefántcsontpart legnagyobb városában, Abidjanban, ahol a… Tovább olvasom