Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Az ománi szultán menesztette két miniszterét, folytatódtak a tüntetések

Az ománi szultán menesztette két miniszterét szombaton, válaszul a politikai reformokat és munkahelyek létrehozását követelő tüntetésekre.

Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán leváltotta az ország biztonságáért felelős minisztert, valamint a palota ügyeinek miniszterét, miközben a monarchia több városában ismét százak tüntettek, hasonlóan az előző napokhoz. Egy héttel ezelőtt is kormányátalakítást hajtott végre a szultán, akkor hat miniszterét cserélte le, és új tanácsadókat is kinevezett. Az uralkodónak azonban csalatkoznia kellett abban a reményében, hogy a kormány átalakításával elejét tudja venni a további tiltakozásoknak.

A tüntetések átterjedtek a kulcsfontosságú olajkitermelő térségre is, így a fővárostól, Maszkattól mintegy 500 kilométerre délnyugatra fekvő Hajmában szombaton ülősztrájkot tartottak. A tüntetők azt követelik, hogy a kormány fordítson több pénzt a régióra, hajtson végre nagyobb beruházásokat. Maszkatban mintegy kétszáz ember követelte a korrupcióval gyanúsítható miniszterek félreállítását, immár a hetedik egymást követő napon.

A kvázi parlamentként működő Tanácskozó Gyűlés épülete előtt nem skandáltak jelszavakat, de a magasba tartott transzparensekre olyan feliratok kerültek, mint "Elég a korrupcióból, hozzanak létre munkahelyeket". Békés tüntetések voltak szombaton a déli Szalála és az északi Szuhár városban is. Múlt vasárnap rendőrök hat embert öltek meg, amikor gumilövedékekkel tüzet nyitott a politikai reformokat követelő, kődobáló tüntetőkre Szuhárban. A szultán, hogy lecsendesítse az elégedetlenkedőket, azt ígérte, 50 ezer munkahelyet létesítenek, a munkanélküli segély havi összegét pedig 390 amerikai dollárnak megfelelő összegre emelik.

Az 1970 óta hatalmon lévő Kábúsz szultán szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országot, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. Itt halad át a világ olajtartályhajó-forgalmának mintegy 40 százaléka. Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritkának számító jelenséget vélhetően a tunéziai fordulat eseményei váltották ki. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban. Az alkotmányos monarchiaként működő Omán az első öböl menti állam volt, ahol - 1994-ben - a nők megkapták a választójogot. Utcai megmozdulások szervezése, valamint szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi maga akarja védeni önmagát

A szexuális visszaélésekkel gyanúsított Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök maga akarja önmagát… Tovább olvasom