Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Az olaszok isszák a legtöbb üveg vizet

Üveges vízből Európában az olaszok fogyasztják a legtöbbet, és világszinten is a második helyen állnak e mutatót tekintve.

Itáliában az a tévhit él, hogy a palackozott víz biztonságosabb a csapból folyónál. Az olaszok isszák a legtöbb palackozott vizet: évente és fejenként 192 litert fogyasztanak, ami az európai átlag kétszeresének felel meg, és nemzetközi szinten is csak Mexikó (234 liter) mögött marad el Itália ebben az összehasonlításban.

A Legambiente olasz természetvédelmi egyesület adatait az Altreconomia gazdasági havilap közölte: a legutolsó, 2009-ben végzett felmérés azt mutatja, hogy Olaszországban 12,4 milliárd liter vizet palackoztak, és ennek csak nyolc százalékát exportálták. Az üveges víz olasz piaca évi 2,3 milliárd eurót ér. Az olaszok az üvegben is a szénsavmentes vizet szeretik. A fogyasztás az utóbbi több mint harminc év alatt az ötszörösére nőtt. 1980-ban az olaszok még csak fejenként negyvenhét liter üveges vizet fogyasztottak évente.

A sienai egyetemen alakult ökológiai munkacsoport magyarázatát a La Repubblica napilap idézte: a háttérben az az Olaszországban elterjedt tévhit áll, hogy az üveges víz biztonságosabb. A csapból nem tudni, mi folyik, és az üveges víz nem is kerül sokba. Ezt a fogyasztói meggyőződést erősítik a palackozó cégek reklámjai is. Pedig a csapvíz egészséges, még olcsóbb is, és az olaszok évi kilencezer köbméter széndioxiddal kevesebbet bocsátanának ki, ha csapvizet innának. A milliószámra kidobott műanyag üvegekről már nem is beszélve - jegyezte meg a Legambiente.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiszabadították Kaszperkij fiát

Kiszabadították Jevgenyij Kaszperszkij elrabolt fiát vasárnap a titkosszolgálatok munkatársai és… Tovább olvasom