Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az olasz elnök feloszlatta a parlamentet

Az olasz köztársasági elnök szombaton feloszlatta a parlamentet, miután lemondott Mario Monti miniszterelnök és kormánya.
Giorgio Napolitano elnök a pártok vezetőivel folytatott konzultációk után írta alá a parlament feloszlatásáról szóló dekrétumot, amellyel hivatalosan is megteremtődtek a feltételei a februári általános választásoknak. Monti pénteken mondott le, miután Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja megvonta a bizalmát a kabinettől.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormányfői posztot 13 hónappal ezelőtt elvállaló Monti jelöltként indul-e a választásokon. Vasárnapra sajtóértekezletet jelentett be, amelyen feltehetően választ ad erre a kérdésre.

A közgazdászprofesszor Monti a múlt év novemberének közepe óta állt szakértői kormányának az élén, mindenekelőtt azzal a feladattal, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági válságból. A kabinet szigorú takarékossági és adópolitikája megnyugtatta ugyan a pénzpiacokat, de nem eredményezte a válságból való kilábalást.

A jövő évi választások időpontjáról a Monti-kormány dönt, amely ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad. A várakozások szerint Olaszországban február 24-re írják ki a választásokat. A korábbi elképzeléseknek megfelelően a Mario Monti vezette kormány a jövő év áprilisáig - azaz a szombaton feloszlatott parlament eredeti mandátumának a lejártáig - maradt volna hivatalban. A kormány lemondását az okozta, hogy elveszítette parlamenti többségét, miután Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja, a Szabadság Népe megvonta bizalmát a kabinettől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amnesztiadömping Grúziában

Grúziában hamarosan 3500 rab nyeri vissza a szabadságát, 5500-nak pedig számottevően csökkentik a… Tovább olvasom