Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Az óceánba veszett a maláj gép, nincsenek túlélők

A sajtótájékoztató előtt összehívták a gépen utazó 239 ember családtagjait is, a Malaysia Airlines pedig SMS-t küldött ki az utasok hozzátartozóinak.
"Az MH370-es járat minden kétséget kizáróan eltűnt, és a fedélzetén utazók közül senki sem él már" – ezt az üzenetet küldte el hétfőn a Malaysia Airlines a március 8-án eltűnt gépen utazók családjainak SMS-ben.

A malajziai miniszterelnök helyi idő szerint hétfő késő este Kuala Lumpurban jelentette be, hogy a műholdas adatok újabb elemzése szerint a több mint két hete eltűnt utasszállító repülőgép az Indiai-óceán déli részébe zuhant.

A repülő 227 utasa közül 154-en kínaiak voltak, a járat Kuala Lumpurból Pekingbe tartott. A rokonok 17 napja őrlődtek kétségek között. Közülük félszázan egy pekingi szállodában összegyűlve várták hétfőn is a híreket a repülő utáni kutatásról.

Nadzsib Razak elmondta, az eltűnt gép utolsó ismert pozíciója olyan távol volt az összes leszállóhelytől, hogy valószínűleg az Indiai-óceánba veszett, Perth közelében. "Szomorúan kell tudatnom, hogy az MH370-es járat az óceánban végezte" - tette hozzá.

A hozzátartozóknak küldött üzenet. Forrás: Twitter/adriennemong
A hozzátartozóknak küldött üzenet. Forrás: Twitter/adriennemong


A pekingi szállodában az érintett családtagok zömére hisztérikusan hatott a bejelentés. Egy idős férfit, majd egy középkorú asszonyt hordágyon vittek el a mentők. Akadt, aki dührohamot kapott a sajtó munkatársai miatt. Egy férfi belerúgott egy tévétársaság operatőrébe azt üvöltve, hogy agyonveri, ha nem hagyja abba a filmezést. A biztonsági őröknek kellett közbelépniük.

Mindazonáltal volt, aki higgadtan viselte a gyászhírt. "Elfogadjuk a tragédiát. Ilyen a sors" - mondta Selamat Omar, akiknek 29 éves, repülőmérnök fia utazott a járaton.

Nadzsib Razak miniszterelnök. Forrás: DailyMail/AP
Nadzsib Razak miniszterelnök. Forrás: DailyMail/AP


A miniszterelnök a brit Inmarsat cég, valamint egy légi baleseteket vizsgáló társaság adataira hivatkozva tette a bejelentést, nem pedig az óceánban talált tárgyakra. Hozzátette, hogy a gép sorsáról az áttörést jelentő információ a műholdas adatok példa nélküli elemzésén alapul.

Közben tovább folyik a kutatás a gép roncsa után, ellenőriznek több olyan tárgyat, amely akár a repülő darabja is lehet. Mivel a korábban roncsnak vélt objektumok mindegyike vaklármának bizonyult, nagyobb reményt ad kézzelfogható eredményre Chris Budde, az Egyesült Államok flottatisztje bejelentése. Budde közölte, hogy a térségbe irányítják az amerikai haditengerészetnek azt a berendezését, amely képes megtalálni a tenger mélyén is a repülőgépek fekete dobozát.

Ez a műszer hatezer méter mélyről érkező jeleket is képes fogni, ugyanakkor csak lassan lehet vele haladni a felszínen a pontosság végett. Kérdéses, hogy elég lesz-e a kutatáshoz a jeladó energiatápja adta idő, mivel az átlagosan 30 nap. Ha nem - brit szakértők szerint -, akár évekbe is beletelhet, míg meglelik a roncsot, de az sem kizárt, hogy sohasem találják meg.


Az ausztrál kormányfő hétfőn közölte, hogy két újabb, feltehetően az eltűnt malajziai repülőgéphez tartozó tárgyat észlelt egy ausztrál kutató repülőgép az Indiai-óceán déli részén.

Korábban egy kínai repülőgép fedezett fel több tárgyat a térségben, de az amerikai haditengerészet repülőgépének később nem sikerült ezeket megtalálnia. Pedig az amerikai haditengerészet a P-8 Poseidon típusú tengeralattjáró-elhárító repülőgépét, a világ legfejlettebb ilyen kutatóeszközét vetette be.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevándorlási szigorításokra készül a német kormány

Az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályokat a szociális juttatásokkal… Tovább olvasom