Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az ítélet jóváhagyása után azonnal kivégzik Szaddám Huszeint

Szaddám Huszein volt iraki elnököt és két társát azonnal kivégzik, ha halálos ítéletüket a fellebbviteli bíróság is jóváhagyja, a volt diktátort pedig talán titokban temetik el - mondta kedden az iraki kormány egy névtelenséget kérő tisztségviselője.
"Nem vesztegetjük az időt. A biztonsági helyzetet figyelembe véve haladéktalanul végrehajtjuk a halálos ítéletet, mihelyst azt a fellebbviteli bíróság jóváhagyja" - mondta a bagdadi kormányzati forrás, aki a halálbüntetés jóváhagyására számít.

Az informátor szerint tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy a három személyt azonos időpontban végezzék ki. Lehetséges, hogy az egykori diktátort titkos helyen temetik el, s a kormány garantálni fogja, hogy nem állítanak neki emlékművet a hívei - mondta.

A volt iraki elnököt és féltestvérét, Barzán at-Tikrítit, a hírszerzés egykori főnökét, valamint Avad al-Bandart, a "forradalmi törvényszék" volt elnökét november 5-én ítélték akasztás általi halálra 148 síita falusi lakos 1980-ban egy merényletkísérlet megtorlásául végrehajtott lemészárlása címén. A kilenctagú fellebbviteli bíróság még nem tűzte ki a határozathozatal időpontját. Ha a bíróság megalapozottnak találja a fellebbezést, új tárgyalást kell tartani.

Az első fokú ítélet jóváhagyása esetén azonban harminc napon belül végre kell hajtani az ítéletet. A bíróságok jogállásáról szóló törvény értelmében senki, még a köztársasági elnök sem gyakorolhat kegyelmet, nem kímélheti meg a halálraítéltek életét. Szaddám Huszein hat másik egykori iraki vezetővel együtt jelenleg azzal a váddal áll a bíróság előtt, hogy elrendelték és véghezvitték a 180 ezer halálos áldozatot követelő hadjáratot az iraki kurdok ellen 1987-1988-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taktikát váltott Moszkva a Litvinyenko-ügyben

Miután kiderült, hogy Dmitrij Kovtun volt orosz titkosszolgálati tiszt az előtt érintkezett… Tovább olvasom