Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Az iszlám törvénykezés bevezetésén múlik a pakisztáni béke

Az iszlám törvénykezés bevezetésén áll vagy bukik a pakisztáni kormány és a tálibokat támogató fegyveresek közötti békeszerződés - közölte csütörtökön a tálibok szóvivője.
Az Iszlámábád, és az észak-nyugati törzsi területeken élő tálibok szerdán kötöttek békét, aminek egyik feltétele a szigorú iszlám saria törvénykezés bevezetése volt az érintett területen. A tálibok azért egyeztek bele a fegyveres ellenállás feladásába, mert a pakisztáni kormány beleegyezett a saria törvénykezés teljes bevezetésébe - mondta el az AFP francia hírügynökségnek Muszlim Kan.

A tálib szóvivő hozzá tette, hogy örülnek az egyezségnek, amelynek sikeressége a pakisztáni kormányon, különösen az iszlám törvénykezés bevezetésén múlik. A tizenöt pontból álló szerdai megegyezés szerint a kormány fokozatosan kivonja a katonákat az érintett északnyugati régióból, és beleegyezett, hogy a szigorú iszlám saria törvényt alkalmazzák a területen.

A lázadók pedig vállalták, hogy lezárják a kiképzőtáborokat, kiadják a külföldi harcosokat és felfüggesztik a kormány és a biztonsági erők ellen intézett öngyilkos merényleteket. Egy magas rangú területi kormánytisztviselő elmondta, hogy a világi bíróságokat iszlám hittudósok segítik majd a döntéshozatalban. A tisztviselő szerint párhuzamosan továbbra is működni fognak világi bíróságok is, és a felperes döntheti majd el, melyik jogrendszerben szeretné ügyét rendezni.

A békeszerződést aláíró kormánybizottság egy tagja azt mondta, a helyi tálibok képviselőivel írták alá a dokumentumot. A fegyveresek beleegyeztek, hogy nem támadnak lányiskolákra, zeneboltokra és borbélyokra sem - mondta a bizottsági tag. A tálibok értelmezése szerint ezek is ellentétesek ugyanis az iszlám törvényekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

48 évesen 18-adszor a világ tetején

Saját rekordját döntötte meg az a nepáli serpa, aki magyar idő szerint csütörtök hajnalban 18.… Tovább olvasom