Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az Iszlám Állam a világ leggazdagabb terrorszervezete

A milícia naponta mintegy kétmillió keres az általa elfoglalt területeken kitermelt kőolaj értékesítésével.
Elemzők szerint az Irakban és Szíriában előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoportosulás a világ leggazdagabb terrorszervezete, a milícia naponta mintegy kétmillió keres az általa elfoglalt területeken kitermelt kőolaj értékesítésével - olvasható a Reuters brit hírügynökség friss elemzésében.

Egy északkelet-szíriai olajmezőnél minden nap kamionok tucatjai állnak sorba az IÁ által olcsón árult kőolajért, ez azonban csak egy példa arra, hogy a szervezet miként teremti meg és működteti saját gazdaságát az általa uralt területeken.

A dzsihadisták főleg helyi vásárlókkal és kereskedőkkel üzletelnek, köztük olyanokkal, akik amúgy Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatják az országban tomboló belháborúban. A kőolaj egy része közvetítőkön keresztül még Damaszkusz irányítása alatt álló állami cégekhez is visszakerül.

"Az Iszlám Állam naponta több mint 2 millió dollárra tesz szert, s ez lehetővé teszi számára, hogy béreket fizessenek és hadműveleteket indítsanak" - mondta egy neve elhallgatását kérő szakértő, aki a több mint három éve tartó polgárháborút megelőzően egy Szíriában tevékenykedő külföldi olajvállalatnak dolgozott.

A terrorszervezet fegyveresei az utóbbi hónapokban a nyugati hatalmak által támogatott ellenzéki erőktől és az Aszadhoz hű hadseregtől is foglaltak el olajmezőket Szíriában. Szakértők szerint az IÁ már olajkutak százait ellenőrzi az országban, ezzel megfosztva a szíriai kormányt bevételeinek jelentős részétől.

A kormány arról számolt be, hogy eddig mintegy 3,8 milliárd dolláros veszteség érte az ellopott olaj miatt.

Szíria napi átlagos olajtermelése a fegyveres konfliktust megelőzően elérte a 380 ezer hordót, ennek felét a 2012 közepe óta a kurdok ellenőrzése alatt álló Haszaka tartományban termelték ki. Ha térséget az IÁ elfoglalná, akkor gyakorlatilag az ország összes olajkútja a szélsőségesek kezére kerülne.

Hiányzik a szakértelemA csoport korszerű technológia és szakértelem híján nem tudja teljes mértékben kihasználni az általa uralt olajmezőket. A legfőbb mezőkön korábban nemzetközi olajipari óriásvállalatok folytattak kitermelést, a brit-holland Royal Dutch Shell és a kanadai Petro-Canada azonban már kivonult a térségből. A szakemberek túlnyomó többsége rég elmenekült az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló területekről, a kurdok uralta országrészben azonban sok olajmérnök maradt, ők máig a damaszkuszi olajügyi minisztériumtól kapják a fizetésüket.

A szakértelem hiánya miatt az IÁ helyi üzletembereknek, csempészeknek, háborús nyerészkedőknek és olajkereskedőknek adja el a nyersolajat, ők pedig továbbadják azt az ellenzéki erők uralta területeken található kőolaj-finomítóknak. Az olajat végül átlagosan 18 dolláros hordónkénti áron értékesítik. Ennek egy része üzemanyag-csempészekhez kerül, akik Törökországban próbálnak túladni az árun, a két ország közötti szigorú határellenőrzés miatt ez azonban csak kis mennyiséget jelent.

Hatalmas nyereség a helyi piaconHelyben viszont elég komoly piaca alakult ki a lopott olajnak, helyi befektetők gyenge minőségű, kínai és török gyártmányú finomító berendezéseket szereztek be Törökországból, ezek némelyike napi 500-1000 hordónyi nyersolajat is képes feldolgozni. Az olaj ezekből jórészt a lázadók uralta területeken működő kis- és nagykereskedőkhöz kerül, akik a nyersolaj árának háromszorosáért, hordónként 50-60 dolláros áron kínálják a finomított kőolajat.

A mindkét oldalon kapcsolatokkal rendelkező kereskedők az árkülönbségből adódóan hatalmas nyereségre tudnak szert tenni. Közvetlenül vagy közvetett módon Aszadhoz közeli üzletemberek is vannak a vásárlók között.

"Még nem beszélhetünk totális háborúról, az egymás ellen harcoló felek is üzletelnek egymással" - mondta egy szíriai közgazdász. Hozzátette, hogy az IÁ az általa elfoglalt területeken védelmi pénzért biztosítja azon olajvezetékek épségét, amelyek a kurd régióban fekvő olajmezők felől szállítják a nyersolajat a kormány által ellenőrzött homszi finomítókba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: már sehol sincs harmadfokú készültség

Összesen több mint 321 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből több mint 120 … Tovább olvasom