Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Az indiai legfelsőbb bíróság megerősítette a mumbai merénylő halálos ítéletét

Az indiai legfelsőbb bíróság szerdán - a fellebbviteli kérelem vizsgálata után - megerősítette a halálos ítéletét a 2008-as mumbai (Bombay) merényletekért felelős kommandó egyetlen túlélőjének.
Az  indiai legfelsőbb bíróság szerdán, a fellebbviteli kérelem  vizsgálata után helybenhagyta a 2008-as, 166 halálos áldozatot  követelő mumbai (Bombay) merénylet egyetlen túlélő elkövetőjének  halálos ítéletét.  

"Nem dönthetünk másképp, mint hogy kimondjuk a halálos  ítéletet" - jelentette ki a legfelső igazságügyi fórum két bírója.  "Az elkövetett bűntettek közül a legsúlyosabb az India elleni  háborús cselekmény" - állapították meg ítéletükben.  

A most 24 éves elkövetőt, a Kaszab (Mészáros) gúnynéven  emlegetett pakisztáni Mohammed Adzsmal Amírt első fokon 2010  májusában ítélték halálra gyilkosságért, India elleni háborús  cselekményekért, összeesküvésért és terrorizmusért.  

Első fellebbviteli kérelmét Mahárástra állam legfelsőbb bírósága  tavaly februárban elutasította, megerősítve az első fokú ítéletet.  Kaszab, aki azt állítja, hogy nem részesült méltányos bírósági  eljárásban, utolsó fokon még elnöki kegyelemért folyamodhat.  

2008. november 26. és 29. között egy tíztagú, erősen  felfegyverzett kommandó hajtott végre nagy mészárlásokat két mumbai  luxusszállodában, egy turistaétteremben, a főpályaudvaron és egy  zsidó központban. Terrortámadásukban 166 ember vesztette életét és  több mint 300-an sebesültek meg. Kaszabot abban találták bűnösnek,  hogy egyike volt a pályaudvari, 52 ember halálát okozó vérfürdő két  tettesének. Kilenc társát megölték a közbelépő biztonsági erők.  

Az indiai hatóságok a pakisztáni bázisú, Laskar-e-Taiba nevű  szervezetet vádolták a terrortámadás megszervezésével, s a  pakisztáni állampolgárságú Kaszab maga is e szervezet tagjának  mondta magát. A merényletsorozatot indiai vélemény szerint a  pakisztáni hadsereg "egyes elemei" is támogatták. Pakisztán  határozottan tagadja ezt.  

Indiában akasztással hajtják végre a halálos ítéleteket.  Utoljára 2004-ben volt erre példa a dél-ázsiai országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztán a térség stabilitását félti az iráni atomprogramtól

Az iráni atomprogram miatt fokozódó feszültség az egész térség stabilitását veszélyezteti - mondta… Tovább olvasom