Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az ikonfestő hét templomot rabolt ki

Fél év alatt hét templomot fosztott ki Nyugat-Ukrajnában egy kárpátaljai ikonfestő, aki a börtönben tanulta ki az egyházi festészet fortélyait.
A szentélyfosztogató férfit Lemberg (Lviv) megyében fogták el a napokban azt követően, hogy egyik éjszaka baltával betörte egy kisváros templomának az ajtaját, és magával vitt több keresztet, négy ikont és egy szentkönyvet. Előtte a sekrestyében felhajtott több üveg misebort, és megpróbálta feltörni a perselypénz tárolására szolgáló páncélszekrényt is, de nem járt sikerrel – adta hírül kedden a zaxid.net lembergi internetes hírportál a helyi rendőrség közleményére hivatkozva.

A jelentés szerint a rendőröket is megdöbbentette a Kárpátaljáról érkezett templomi betörő „gazdag" bűnözői múltja: több mint három évtizedet töltött rács mögött lopások és rablások miatt. Elmondása szerint világéletében mélyen vallásos ember volt, ezért a börtönben kitanulta az ikonfestészetet, és tavalyi szabadulása után szentképfestőként helyezkedett el az egyik kárpátaljai székesegyházban. De miután a templom elöljáró lelkésze megtudta, hogy a "művész" büntetett előéletű, rövid úton kirúgta.

A sértett festő ekkor határozta el, hogy templomok kifosztásával áll bosszút elbocsátása miatt. Eleinte azokat a szentélyeket rabolta ki, amelyeknek a papjai szerinte vétettek az egyházi erkölcs ellen. Az egyik templomba például azért tört be, mert megtudta, hogy a lelkész nem osztotta szét a gyerekeknek a Mikulás napi ajándékokat, így ellopta és maga juttatta el az édességeket az érintettekhez. Később már nem volt ennyire finnyás, minden útjába kerülő értéket elvitt és eladott. Lefüleléséig Kárpátalján három, Lemberg környékén pedig négy templomot fosztott ki.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. március 05. 05:22
  „Hát még ilyet!- a vőrösréz esőcsatornát meg nem ott hagyta! Vagy nem tudta milyen értéke van neki Magyarországon?”
 • 2. Ancsa3 2010. március 02. 17:52
  „Na így az én kisfiam is tud fogalmazni és még nem is újságíró, hanem csak egy 14 hónapos kis tökös legényke.”
 • 1. anikopeter 2010. március 02. 17:46
  „"Az ikonfestő kirabolta hét templomot rabolt ki"
  Gondolom, ezt a címet maga az ukrán ikonfestő fogalmazta, "magyarul".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maffiamódszerekkel tevékenykedtek az osztrák állatvédők

Bűnszövetkezetben való részvétel vádjával állítottak bíróság elé állatvédőket kedden Ausztriában. Tovább olvasom