Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az idővel versenyt futva keresik Ratko Mladicsot

Szerbia - A szerb hivatalos bejelentések szerint a hatóságok folyamatosan nyomoznak a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladics után, ám ezt a tevékenységet igyekeznek a nyilvánosságtól és a médiumoktól minél távolabb tartani.
A Danasz című belgrádi napilapnak nyilatkozó Raszim Ljajics, a hágai együttműködést irányító kormánytestület vezetője szerint nincs bizonyíték rá, hogy Radovan Karadzsics és Ratko Mladics a rejtőzködés éveiben kapcsolatban állt volna egymással.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e információk arról, hogy ki rejtegeti a hágai körözöttet, Ljajics csak annyit mondott, hogy "az állami szerveknek biztosan nincs közük hozzá". Mladics tartózkodási helyéről és mozgásáról nagyon kevés embernek van tudomása. "Mi most valóban versenyt futunk az idővel, hogy Mladics nyomára jussunk, mert Serge Brammertz hágai főügyész november derekán Szerbiába látogat"- tette hozzá a politikus. Ez lesz a főügyész utolsó látogatás, mielőtt elkészítené jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

December derekán kell az okmánynak a testület elé kerülnie. A szerb politikus szerint Hollandia - amely Szerbia hágai együttműködésétől tette függővé a további uniós integrációt - más erőfeszítést nem méltányol, csak Mladics kiadatását. Belgrád úgy tartja, hogy Hollandia igazságtalanul büntetette - és bünteti továbbra is - Szerbiát megállítva az EU felé vezető útján. Ljajics azonban hozzátette, hogy "most nem az a dolgunk, hogy panaszkodjunk sorsunk felett, hanem hogy elhárítsuk a fő akadályt az útból", és kézre kerítsék Ratko Mladicsot, valamint a volt horvátországi szerb katonai vezetőt, Goran Hadzsicsot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama 10 ponttal vezet McCain előtt

USA - Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt tíz pontos előnyre tett szert republikánus… Tovább olvasom