Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az idén kicsivel több a magyar elsős Szlovákiában, mint tavaly

A szlovák oktatási minisztérium összesített adatai alapján elmondható, hogy kis mértékben ugyan, de országszerte növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma - írta szombaton az Új Szó című pozsonyi magyar napilap.

"A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar elsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont 55-tel több magyar elsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolába tehát 3677 gyereket írattak be" - olvasható az újságban.

Országos szinten, iskolákra lebontva az elsősök számának csekély növekedése figyelhető meg. A pozsonyi Duna Utcai Alapiskolába (általános iskolába) eddig 23 gyermeket írattak. Ez kettővel több, mint a tavalyi létszám, tájékoztatta a lapot Morvay Katalin igazgatónő. Elmondta azt is, hogy ha a következő hónapokban még egy gyereket beíratnának, akkor két első osztályt is nyithatnának. Országos szinten 57.213 gyereket írattak be, 1472-vel többet, mint tavaly. Ebből 53.438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást 4870 esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint 2545-en fognak járni. Az országban ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány.

A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be (9684), a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében (5525). Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök 94 százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Révkomáromban újra kétnyelvű a kórház felirata

Civil tiltakozás következtében újra kétnyelvű - szlovák és magyar - névtáblája van a révkomáromi városi kórháznak. Tovább olvasom