Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az idei negyedik negyedévben privatizálják a varsói tőzsdét

A varsói tőzsde, a WSE privatizációjára 2010 negyedik negyedévében kerülhet sor néhány nagyobb kibocsátás.

Például a PZU biztosító társaság és a Tauron energiaipari vállalat tőzsdei bevezetését követően, amelyek megnövelhetik a WSE befektetőkre gyakorolt vonzerejét - nyilatkozta Aleksander Grad kincstárügyi miniszter a TVN CNBC televíziónak.

A kincstárügyi minisztérium a 2008-ashoz hasonló, a WSE részvényeinek tőzsdei bevezetésére alapuló privatizációs stratégián dolgozik. Akkor a privatizáció végrehajtását a pénzpiaci destabilizáció hiúsította meg.

A lengyel kincstárügyi minisztérium 2009 november végi közlése szerint elsődleges részvények kibocsátásával kívánja privatizálni a varsói tőzsdét, miután a még versenyben maradt egyetlen érdeklődő, a Deutsche Boerse AG nem adott be a korábbihoz képest jobb árajánlatot. Ez azt jelenti, hogy a tőzsdét üzemeltető társaságnak új stratégiát kell kidolgoznia a börze privatizációjára vonatkozóan.

A varsói tőzsde privatizációs pályázatainak beadási határidejét többször módosították. Négy stratégiai befektető jelentkezett, de időközben visszalépett az LSE, a NASDAQ OMX és a NYSE Euronext. A Deutsche Boersének november kellett volna javítania a többségi részesedésre tett ajánlatán.

A lengyel Rzeczpospolita korábbi értesülése szerint a varsói értéktőzsde 15 százaléka lengyel magánszemélyek tulajdonába kerülhet, 30 százaléka befektetési, nyugdíj- és magánalapokhoz, további 30 százalék pedig lengyel és külföldi brókercégeké lehet.

A lengyel állam 25 százaléknyi részesedést fenntartana magának. A varsói értéktőzsde Közép-Európa vezető börzéje a forgalom, illetve a hazai cégek piaci tőkeértéke alapján. A varsói tőzsdén jegyzett 355 lengyel és 24 külföldi cég piaci tőkeértéke 184 milliárd euró.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elődje irányvonalának folytatását ígéri a leendő adóügyi biztos

Legtöbb elemében továbbviszi elődje törekvéseit az Európai Bizottság leendő adóügyi, csalásellenes… Tovább olvasom