Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Az Európai Parlament elvben támogatja Palesztina elismerését

Sürgetik a béketárgyalások folytatását, azonban leszögezték, hogy a palesztin államiság elismerése a tagállamok hatáskörébe tartozik.
Az Európai Parlament képviselői a strasbourgi plenáris ülésen szerdán nagy többséggel állásfoglalást szavaztak meg, amely elvében támogatja a palesztin államiság elismerését.

Az EP 498 tagja igent mondott a dokumentumra, 88 képviselő szavazott ellene, és 111-en tartózkodtak a voksolástól.

A parlament öt frakciója által benyújtott beadvány hangsúlyozottan támogatja az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását, és sürgeti a béketárgyalások folytatását. A dokumentum ugyanakkor kiemeli, hogy a palesztin államiság elismerése az EU-ban a tagállamok hatáskörébe tartozik.

Az elfogadott állásfoglalás mindenesetre megengedőbben fogalmaz az eredeti változatnál, amely arra buzdította az EU-tagállamokat, hogy feltétel nélkül ismerjék el a palesztin államot.

A szocialista képviselők, a szélsőbaloldali csoportok és a zöldek a feltételeket mellőző államelismerés mellett foglaltak állást, míg Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök pártja, a jobbközép Európai Néppárt ragaszkodott ahhoz, hogy az EP a béketárgyalások folytatásához kösse a palesztin államiság elismerését.

Emellett az uniós parlament közölte, hogy a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítések keretében elindítja a Képviselők a békéért nevű kezdeményezést, amely európai parlamenti, valamint izraeli és palesztin képviselőket ültetne tárgyalóasztalhoz.

Az elmúlt hetekben több uniós ország parlamentje - Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Írország és Portugália - fogadott el olyan határozatokat, amelyek a palesztin állam elismerésére buzdítják kormányaikat. Október végén Svédország az EU első nyugat-európai tagjaként elismerte az önálló palesztin állam létezését. Az egyes európai országok palesztinokat támogató döntései minden egyes alkalommal Izrael heves bírálatát váltották ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törlik a Hamászt a terrorszervezetek uniós listájáról

A Hamász azzal a céllal alakult, hogy felszabadítsák Palesztinát az izraeli megszállás alól, s… Tovább olvasom