Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Az EU-tagországok támogatják az ambiciózus magyar gazdasági programot

Ambiciózusnak minősítették és támogatásukról biztosították Magyarország uniós elnökségi gazdasági programját az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden, a magyar irányítás alatt lezajlott első hivatalos miniszteri ülésen.

Az úgynevezett Ecofin tanács brüsszeli találkozóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be a programot, kiemelve annak négy prioritását: a szorosabb gazdasági koordinációt hozó európai szemeszter elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, a pénzügyi szolgáltatások és szabályozás megerősítését, valamint a tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtését.
Úgy vélte, hogy tovább kell erősíteni az eurót, annak viszont feltétele a gazdasági koordináció.

Külön említette Matolcsy György a foglalkoztatás szerepét. Hosszú távon az EU pénzügyei akkor lesznek biztonságban, ha a tagországok költségvetései mögött magas foglalkoztatási szint és dinamikus növekedés áll - fejtette ki.

Azt is kérte az uniós tagállamoktól, tekintsenek úgy az új tagországokra, mint egy gyorsan fejlődő, ígéretes, dinamikus növekedést hozó övezetre.
Sajtótájékoztatóján a miniszter arra is rámutatott: egybeesnek az Európai Unió és a pénzügyi EU-tanács prioritásai azokkal a célkitűzésekkel, amelyeket Magyarország határozott meg soros elnökségének félévére.

A programot kommentálva Olli Rehn pénzügyi biztos úgy vélekedett, hogy Magyarország nehéz időszakban vette át az elnökséget, és a következő hónapokban intenzív munka vár a pénzügyi tanácsra. Michel Barnier, a pénzügyi szolgáltatásokért is felelős biztos azt kívánta, hogy a kezdeti ambiciózus ritmus meg is maradjon a magyar elnökségi félév folyamán.
A miniszterek közül a belga Didier Reynders hangoztatta, hogy országa teljes egészében támogatja az elnökségi elképzeléseket. A svéd Anders Borg pedig reményét fejezte ki, hogy a program révén sikerül előrelépni a prioritásként megjelölt területeken.

A pénzügyminiszteri találkozó egyik fő témája a bankok válsággal szembeni ellenálló képességének újabb uniós tesztje volt. Mint jelezték, a tervek szerint ezeket az év közepéig lefolytatják.

Barnier biztos hangoztatta, hogy a korábbi tapasztalatokból okulva az eddigieknél szigorúbb és erőteljesebb próbákat kívánnak végezni. Elmondta, hogy legalább 85 pénzintézetre terjed majd ki a vizsgálat.

Ami az ülés többi témáját illeti, nyilatkozatában több miniszter visszatért még kedden az euróövezet pénzügyi stabilitásának segítését jelenleg szolgáló alap hitelkeret-növelésének a kérdésére. Az euróövezeti miniszterek előző napi különtalálkozóján már tárgyaltak erről, és kiderült, hogy ezt a tagországok nem egyformán látják szükségesnek és sürgetőnek. A keddi - köztük német és francia - állásfoglalások lényege az volt, hogy a keret szélesítése előtt, illetve mellett szükség van az államháztartási fegyelem további szigorítására.

Egyetértettek a miniszterek abban, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a félévben elérjék azokat a célokat, amelyeket a magyar elnökség tűzött ki a szorosabb gazdasági koordinációt, valamint a pénzügyi stabilitás növelését szolgáló tervek részét képező jogszabályokat illetően.

Rehn a találkozót lezáró sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy az EU gazdaságában kétirányú folyamatok mutatkoznak. Egyfelől gyorsul a talpra állás, ráadásul a növekedés egyre önfenntartóbbá válik, mert alapja a belső fogyasztás felé tolódik el. Másfelől viszont a pénzügyi piacokon, különösen a szuverén adósságok piacon még mindig súlyos feszültségek mutatkoznak.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2011. január 20. 12:15
  „Hol van itt gazdasági program? ja hogy a minimálbér,a fekete és szürke foglalkoztatás mellett a közmunkaprogram! Ezekhez lehet is gratulálni, hisz csupán filléres, csaknem ingyen munkáltatás!”
 • 3. drKotász 2011. január 19. 10:12
  „Szerinted a kisalföld melyik párthoz tartozik?”
 • 2. Stickers 2011. január 19. 07:56
  „Érdekes, ha az ember párttól független sajtót olvas - nem Kisalföldet - akkor nem igazán ez a valóság, amit ide leírtak.”
 • 1. peet2 2011. január 18. 22:39
  „Én is támogatnám , ha nem az én zsebemre menne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bach-Mozart csúcs Salzburgban

Mozart, Bach, Berg és Heinz Holliger művei állnak a középpontban a pénteken kezdődő hagyományos… Tovább olvasom