Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

Az ésszerű reformok repítik Szlovákiát

Szlovákia - „A következetesen végigvitt reformok" – ez a válasz arra a kérdésre, hogy miként lett Szlovákia Közép-Kelet-Európa leggyorsabban fejlődő országa. Ezt a magyarok lakta kis szlovák faluban is elismerik: gazdaságuk fokmérője, hogy a napokban szabadulnak meg utolsó koronáiktól, s váltanak euróra.
Tavaly november huszadikán Szlovákia bejelentette, hogy nem szorul több hitelre a Világbanktól jó gazdasági eredményeinek köszönhetően.

Ugyanaznap az unió szentesítette Magyarországnak azt a 6,5 milliárd eurós hitelt, mely egy 20 milliárdos pénzügyi csomag részét képezi. Északi szomszédunknál január elsejétől az euró a hivatalos fizetőeszköz, nálunk egyelőre megjósolni sem merik, ennek bevezetésére mikor kerülhet sor. 2003-ban Szlovákia bruttó államadóssága a GDP-jének 42,4, Magyarországé a GDP-jének 56,9 százaléka volt. A Kisalföld utánajárt, miben rejlik a szlovák titok.


Gazdasági elemzők szerint elsősorban a reformokban rejlik a iker titka. A Dzurinda-kormány 2002-től népszerűtlen, ám szükségszerűnek vélt intézkedéseket hozott fontos területeken. A szlovák kormány elkötelezett volt a reformok és az általa kitűzött célok mellett, és öt-hat azonos értékrendet képviselő kulcsemberből állt.


Egyszerűbb, vállalkozóbarát adózás

Elsőként bevezették az egykulcsos adózást: ennek mértékét tizenkilenc százalékban határozták meg. Ez a személyi jövedelemadóra, a társasági adóra és az áfára is vonatkozik. Emellett eltörölték az örökösödési, az illeték- és az osztalékadót. Az átláthatóbb és egyszerűbb adózás elsősorban a beruházóknak kedvezett. Olyannyira, hogy mintegy nyolcezer magyar vállalkozó döntött a szlovákiai cégalapítás mellett. „Jól kezelte az adóreformot az akkori kormány – mondja Boráros József, a szlovákiai Doborgaz első embere. – Az emberek nagy változást nem éreztek, mégis egyszerűsödött a rendszer."


Egészségügy: magánbiztosítók, kevesebb hálapénz

A kis faluban saját bőrükön tapasztalhatták a reformokat: így az egészségügyit is. Megjelentek a magán-egészségbiztosítók, a hatékony gazdálkodás érdekében részvénytársaságokká alakultak, megalakult a biztosításfelügyeleti hatóság. Bevezették a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a receptdíjat (igaz, ezt később a Fico-kormány eltörölte, bár még aláírásgyűjtés is indult megtartásáért). „A húszkoronás vizitdíjnak nem sok értelmét láttuk. Nemrégiben karamboloztam, s néhány napot bordatöréssel kórházban voltam. Kávét vettem a nővéreknek, de hálapénzt nem adtam: így is elégedett voltam az orvosok munkájával. Persze a komolyabb műtéteknél előfordulnak tíz-húszezer koronás tarifák, de itt például a háziorvosnál sem fizet senki" – magyarázza Boráros. Szlovákiában a két állami egészségbiztosító mellett négy magánbiztosító működik. Az egyéni vállalkozó februártól – a minimálbér növelése után – minimálisan 41 euró, maximum 280 euró egészségbiztosítási díjat fizet havonta.

A társadalombiztosítási járulék ugyanebben a két esetben 97 és 812 euróra változik: ebben az összegben a beteg- és a nyugdíjbiztosítás, a rokkantsági és a szociális alap is benne foglaltatik.

Euró és korona: Boráros József a doborgazi boltban már inkább az új pénznemmel fizet. Múlt héten még több korona, most már több euró van a pénztárcámban – mondja.
Euró és korona: Boráros József a doborgazi boltban már inkább az új pénznemmel fizet. Múlt héten még több korona, most már több euró van a pénztárcámban – mondja.

Nyugdíjreform: saját tőkeszámla

Itt jutottunk el a szlovák reformok következő lépcsőfokához, a nyugdíjreformhoz. Először bevezették az úgynevezett második nyugdíjpillért, így a „jövő nyugdíjasai" elvonásaik kilenc százalékával saját tőkeszámlán takarékoskodnak. 2004 januárjától pedig már hárompilléres rendszert vezettek be: így ez a közvélemény-kutatás szerint a legelfogadottabb reform lett a lakosság körében. „Férfiaknál 62, nőknél 60 év a nyugdíjkorhatár. Én negyvenöt vagyok, még tizenhét évem van a nyugdíjaskorig. Én is »átmentem« magánnyugdíjpénztárba is: a tőkeszámlámhoz nem nyúlhatok, de örökölhető. Más kérdés, hogy mennyit kamatozik ott a pénzem – mondja Boráros, majd így folytatja: – Harminckétmillió forintnak megfelelő összeg csupán a költségvetésünk: a súlyadót nem mi kapjuk, iparűzési adó nincs." Szlovákiában kevesebb pénzből gazdálkodhatnak az önkormányzatok. Doborgazon önálló óvodát tartanak fenn, s így is ugyanakkora a költségvetésük, mint a szintén 380 lakost számláló, ám körjegyzőségbe és közös intézményfenntartásba kerülő Kisbodakon. A doborgazi polgármester összegezte is tapasztalatait a korábbi reformokról: „Összességében jól alakultak a dolgok, lehetett volna sokkal fájóbb is a változás. Aki akarta, vihette valamire: például kevés volt a festő a környéken. Jó néhányan elvégeztek egy emiatt indított kurzust, s ma már nincs ilyen gond: erre volt igény. Az inflációt követve több pénz jut a falvakba is" – mondja, s hozzáteszi: egy vállalkozó közel ötven lakásból álló lakóparkot tervez a faluba. „Minden értékesített telek után fizetnek a község kasszájába."


Már csak néhány nap a korona

Szlovákiában január 16-ig lehet fizetni koronával is, ám a visszajárót már euróban kapják. Doborgazon is a napokban kezdenek ismerkedni az euróval. „A kocsmában kártyáztunk, ott ismertem meg legjobban az eurócenteket" – mondja a polgármester.


A reform ára

Bár az unió legmagasabb gazdasági növekedésével büszkélkedhet Szlovákia, a 2006-os választásokat már nem a reformer Dzurinda, hanem a populistának titulált Fico nyerte. Dzurinda kormánya képes volt ellenállni az ellenzéki nyomásnak és a társadalom tiltakozásának a reformok bevezetésekor, ám – vélhetően emiatt – elbukta a választást.

Olvasóink írták

 • 3. lolita 2009. január 12. 12:41
  „Ez meg csak a kezdet ugyanis minden ami uj szepnek latcik de varjatok egy evet,es minden fog lefele csuszni.Ez a tapasztalatom minden EUS orszagrol.”
 • 2. Diákcsemege 2009. január 09. 21:36
  „A szlovák gazdaságot kettő (2) dolog repítette ezidáig:

  1.) Az ott működő autógyárak, melyeket a jelenlegi recesszió szintén nem kerül el és miáltal sajnos a Magyar Pumához hasonlóan a szlovák gazdasági csoda is defektet kapott.

  2.) A példaértékű egykulcsos adórendszer”
 • 1. 1.László 2009. január 09. 17:22
  „Teljesen igazuk van az a szomorú igazság hogy nálunk az ijen reformok csak választási kampányfogásként valósultak meg. Már a rendszerváltás óta csak igérgetik a pártok a reformokat de igazából 1ik se csinált eddig még semmit. Mind1ik csak adott 1 pofont annak a bizonyos anyagcserevégterméknek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisított kínai bankjegyek

Figyelmeztetést adott ki a kínai Központi Bank hamisított 100 jüanos papírpénzek ügyében. A… Tovább olvasom