Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Az erőszak beszüntetésére szólítanak az EU-külügyminiszterek

A líbiai tüntetők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben kiadott közös állásfoglalásukban.

A miniszteri tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján Catherine Ashton külügyi EU-főképviselő - a közös nyilatkozatot idézve - hangoztatta, hogy a líbiai nép reformok iránti legitim törekvéseire választ kell adni, mégpedig "nyitott, bevonó és nemzeti" jellegű párbeszéd útján.
Ashton elmondta, hogy több EU-tagország fontolgatja állampolgárainak kimenekítését Líbiából, és ezek között szóba került az erőfeszítések összehangolása is. Erre volt már példa korábban is az unióban - tette hozzá.

Az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanács elítélte a békés líbiai kormányellenes tüntetőkkel szemben alkalmazott elnyomást, és sajnálkozásának adott hangot az erőszak, a polgári személyek halála miatt. A miniszterek leszögezték azt is, hogy a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát tiszteletben kell tartani.

Mindazonáltal a tanácskozás ideje alatt is arról érkeztek hírek, hogy Líbiában folytatódik az erőszak.

Az uniós miniszterek az észak-afrikai térségre vonatkozóan általában is támogatásukat fejezték ki a lakosság számára a demokratikus változásokhoz, társadalmi igazságossághoz és gazdasági fejlődéséhez. Az unió készen áll arra, hogy új partnerséget létesítsen a térség országaival, és segítse őket a demokrácia, a jogállamiság útján, valamint a régió stabilitásának megerősítése érdekében - adták értésre. Hozzátették: a helyi lakosságnak magának kell döntenie jövőjéről.

A közös nyilatkozat minden országot illetően elítélte az erőszakot, és jelezte, hogy szoros figyelemmel követi a helyzetet a teljes területen.
Külön kitért a közlemény és a főképviselő Egyiptomra is, ahol Ashton hétfő estétől személyesen tesz látogatást. A miniszterek megerősítették, hogy támogatják az átmenetet az országban, és azt sürgették, hogy az ideiglenes vezetés határozzon meg pontos alkotmányozási menetrendet, amely lehetővé teszi a szabad és tisztességes parlamenti és elnökválasztást. Egyúttal a politikai foglyok azonnali elengedésére szólítottak.

Ami Tunéziát illeti, az EU megerősítette szolidaritását a lakossággal, továbbá az EU elkötelezettségét annak érdekében, hogy stabil demokrácia jöjjön létre az országban. Készen áll az EU arra is, hogy felújítsa a tárgyalásokat egy magasabb partneri státusról a demokratikus választások után felálló kormánnyal.

A brüsszeli sajtóértekezleten kérdés hangzott el arról, meg tudja-e erősíteni az EU, hogy Moamer el-Kadhafi líbiai vezető Venezuelába tart. Ashton jelezte, hogy ilyen jellegű értesülései nincsenek. William Hague brit külügyminiszter ugyanakkor újságíróknak arról beszélt, hogy látott olyan információkat, amelyek erre utalnak.

Az EU-tagországok külügyminiszterei már vasárnap esti munkavacsorájukon is elsősorban az észak-afrikai helyzettel foglalkoztak. Hétfő kora délutáni nemzetközi sajtótájékoztatóján Martonyi János - a soros EU-elnökség nevében - azt fejtette ki, hogy a számos észak-afrikai, illetve közel-keleti országban bekövetkezett, illetve most is zajló változások fontos kihívást jelentenek az unió számára. A kihívások közül kiemelte a menekültkérdést, amelyben fogalmazása szerint "összehangolt és hatékony" uniós cselekvésre van szükség.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

FIDH: több város az ellenzék kezén

Több líbiai város is az arab országot vezető Moammer Kadhafi távozását követelő tüntetők kezére… Tovább olvasom