Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Az erdőirtás is felelős a Kilimandzsáró hósapkájának eltűnéséért

A helyi földművelés, az erdők kiirtása is felelős a Kilimandzsáró hósapkájának eltűnéséért - állítják tanzániai tudósok.
Miközben a koppenhágai klímacsúcson a politikusok új klímaegyezményt próbálnak tető alá hozni a globális felmelegedés lelassítására, tanzániai szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a "Kilimandzsáró hava" nem csupán a klímaváltozás következtében olvad rohamos ütemben, abban komoly szerepe van a helyi földművelési szokásoknak is. "Az erdőségnek kulcsszerepe van a kérdésben.

Ugyanis nagy befolyással van a hegyen lehulló csapadék mennyiségére. Kevesebb vegetáció: kevesebb eső. Az emberi közbeavatkozás hatásának vagyunk a tanúi" - szögezte le Jo Anderson, egy észak-tanzániai környezetvédelmi tanácsadó szervezet igazgatója. Mint Anderson rámutatott: a Kilimandzsáró lejjebb fekvő lankáin az elmúlt 30-40 évben módszeresen irtották az erdőt, hogy faszenet termeljenek, illetve mezőgazdasági területté változtassák. Ez a pusztítás legalább annyira felelős a hósapka olvadásáért, mint a globális felmelegedés - hangsúlyozta.

Az ország 33 millió hektáros erdőterületéből évente több mint 90 ezer hektár tűnik el - nyilatkozta a Reutesnek Batilda Burian tanzániai környezetvédelmi miniszter, aki azzal magyarázta a pusztulást, hogy a helybeliek csak a faszén égetéséből nyerhetnek energiát. Tanzánia 25 tagú delegációval utazott a klímacsúcsra, mivel az ország számos szempontból - a tengerszint-emelkedés, a korallzátonyok pusztulása, a szaporodó maláriás megbetegedések miatt - súlyosan érintett a klímaváltozásban - fejtette ki a miniszter.

Mint mondta: azt remélik a koppenhágai csúcstalálkozótól, hogy a fejlődő országok számára kínált REDD-program (az erdőirtás és az erdőpusztulás miatti kibocsátások csökkentésére vonatkozó ENSZ együttműködési program) keretében segítséget kapnak. A "Kilimandzsáró hava" becslések szerint 11.700 éve fedi a hegyet.

Míg a helyi hegyi vezetők szerint húsz éve 3600 méteren kezdődött a hósapka, manapság a határ már az 5869 méteres magasságú csúcs közvetlen közelében található. Egy közelmúltban publikált amerikai tanulmány szerint Afrika legmagasabb hegycsúcsának hósapkája 2033-ra teljesen eltűnhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszországban 46 százalékkal csökkent az új autók eladása

Oroszországban 46 százalékkal csökkent az új autók eladása novemberben a tavaly novemberihez képest.… Tovább olvasom