Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Az EP meghagyná a pintet és a mérföldet

Az Európai Parlament meghagyná a birodalmi mértékegységek, a pint és a mérföld használatát Nagy-Britanniának és Írországnak - döntött a testület plenáris ülésén csütörtökön Brüsszelben.
Az eredeti uniós szabályozás szerint a két szigetországnak 2009-ben le kellett volna mondania hagyományos mértékegységeikről. Az EP szerint azonban a visszaváltható tejesüvegeken a jövőben is pintben szerepelhet a jelölés, és a csapolt sört sem kell majd literre mérni.

A többi termék esetében viszont föl kell tüntetni a metrikus mértékegységet is.További engedmény, hogy az utak mentén a jövőben is mérföldben jelölhetik a sebességkorlátozást, illetve a távolságokat. Ez utóbbi engedmény egyedül a britekre érvényes, hiszen az írek már évek óta kilométerben mérnek.

Az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának szóvivője, Gawain Towler azt mondta: "nagyon kegyes döntés, hogy megengedik nekünk azt a metrikus rendszert használni, amelyet legalább ezer éve alkalmazunk".

A párt képviselői ugyanakkor igennel szavaztak az EP-ben arra, hogy a két szigetországban a jövőben is használhassák a birodalmi mértékegységeket. Hogy a britek és az írek megtarthatják-e hagyományos mértékegységeiket, az a többi tagállamtól függ. A 25 másik országnak még jóvá kell hagynia a Parlament döntését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkötötték a koalíciós szerződést Ukrajnában

Julija Timosenko lesz Ukrajna új miniszterelnöke azután, hogy csütörtökön megszületett a koalíciós… Tovább olvasom