Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Az ENSZ-t nem lehet beperelni

Bosznia-Hollandia - Egy holland bíróság csütörtökön elutasította a "Szrebrenicai anyák" nevű csoport keresetét az 1995-ös mészárlás ügyében.
Éppen 13 évvel ezelőtt, a boszniai Szrebrenciában, egyes becslések szerint 8 ezer muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg módszeresen a város környéki erdőkben a boszniai szerb csapatok. Szrebrenicát az ENSZ védett övezetté nyilvánította korábban, hogy megóvja a helyieket, ennek ellenére a tömegyilkosság megtörtént, mivel a világszervezet holland katonái semmit nem tettek. A Hollandiában lefolytatott vizsgálatok évekkel később igazolták ezt, és ennek hatására a teljes holland kormány lemondott.

A "Szrebrenicai anyák" nevű csoport keresetét azzal utasította most el a holland bíróság, hogy az ENSZ immunitása megkérdőjelezhetetlen. "A biróságnak nincs jogköre, hogy az ENSZ elleni pert lefolytassa" - ez áll a hágai jogi testület döntéséről szóló közleményben. "A nemzetközi jog értelmében az ENSZ abszolút védettségét normának kell tekinteni és tiszteletben kell tartani."

A "Szrebrenicai anyák" csoportja az áldozatok 6 ezer hozzátartozóját képviseli. A csoport mellett 10 özvegy neve külön is szerepelt a kereseten, amely a világszervezeten kívül a holland államot is perbe akarta fogni a holland békefenntartók tömegtragédiához vezető tétlensége miatt 1995-ben. Az asszonyok ügyvédei szerint nemcsak a katonákat terheli felelősség. A Szrebrenica őrzésével megbízott holland békefenntartók többször is eredmény nélkül kértek légi támogatást a támadó szerbek ellen, ezért hagyták el végül a területet, és hagyták sorsukra az ott élő muzulmán bosnyákokat. A holland államot képviselő ügyvédek egyébként sikeres ellenkeresetet nyújtottak be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Isztambuli lövöldözés: négy ember előzetesben

Törökország - A török rendőrség csütörtökön letartóztatott négy embert a szerdai isztambuli… Tovább olvasom