Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az ENSZ-főtitkár sem megy a megnyitóra

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nem vesz részt az olimpiai játékok pekingi megnyitóján - közölte egy munkatársa pénteken. A főtitkár már hónapokkal ezelőtt tudatta a kínai vezetéssel, hogy egyéb elfoglaltságai miatt nem tud elmenni az ünnepségre - mondta egy ENSZ-szóvivő. Gordon Brown brit miniszterelnök biztosan nem utazik Pekingbe a megnyitóra.
Az Európai Unió vezetőit pedig felszólította az Európai Parlament, fontolják meg a nyitóünnepély bojkottját. Az ENSZ-főtitkár távolmaradása nem bojkott - hangsúlyozták Ban Ki Mun munkatársai. A főtitkár már hónapokkal ezelőtt döntött, még mielőtt a tibeti zavargások kezdődtek volna - mondták a név nélkül nyilatkozó tisztviselők. Az ENSZ vezetője ugyanakkor tervezi, hogy ellátogat Kínába, valószínűleg a júliusi ázsiai G8 találkozó idején. A világ nyolc vezető ipari hatalma július 7. és 9. között tart csúcstalálkozót Japánban, Hokkaido szigetén.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön sürgette az EU soros szlovén elnökségét, hogy haladéktalanul tegyen erőfeszítéseket az unió közös álláspontjának kialakítására. Amennyiben Peking nem újítja fel a párbeszédet Tibettel, úgy az EU vezetők vegyék fontolóra, hogy nem vesznek részt a nyári játékok augusztusi megnyitó ünnepségén - határozott az EP. Gordon Brown brit kormányfő szóvivője szerdán jelentette be, hogy a politikus nem látogat el Pekingbe a nyári játékokra. A kormányfőnek sosem állt szándékában megjelenni a kezdő ceremónián, mindig is arról volt szó, hogy a záró gálára megy - tette hozzá. Brown terveiben nem történt változás, ez nem bojkott - magyarázta a szóvivő. Nicolas Sarkozy francia elnök kedden azt mondta, Franciaország részvétele attól függ, Kína tárgyalásokba kezd-e a tibeti vallási vezetővel.

Szerdán George W. Bush amerikai elnök is sürgette az ázsiai ország vezetését, hogy indítson párbeszédet a dalai lámával. Tibetben a több évtizedes kínai elnyomás elleni tüntetések idén március 14-én erőszakba torkolltak. A kínai rendőrök és tibeti tüntetők közötti összecsapásokban Kína szerint 20, a száműzetésben élő tibeti vezetés szerint 150 ember vesztette életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejezéssel büntettek Szaúd-Arábiában

Egy szaúdi és egy pakisztáni férfit fejeztek le Szaúd-Arábiában csütörtökön miután a bíróság… Tovább olvasom