Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az első bolygó, amely ellentétesen kering a csillagával

és amerikai kutatók a csillagászat történelmében első ízben fedeztek fel egy olyan bolygót, amely ellentétesen kering saját csillaga forgásirányával.

A felfedezést a Hawaii-szigeteken található Subaru nagy teljesítményű távcső tette lehetővé. A japán nemzeti űrkutatási hivatal és a massachusettsi műszaki egyetem kutatói együtt vizsgálták vele a Földtől közel ezer fényévnyi távolságra, a Hattyú csillagkép irányában található bolygót, amely méreteiben 1,4-szerese a Jupiternek, és egy olyan csillag körül forog, amely 1,8-szor nagyobb a Napnál.

A megfigyelések során kiderült, hogy a bolygó keringési iránya ellentétese a csillag tengelykörüli forgásirányával. Ezt a jelenséget most figyelték meg első ízben. Korábban természetesnek vélték azt, hogy a bolygók ugyanabban az irányban keringenek a csillagok körül, mint a csillagok saját tengelyük körül, tekintette arra, hogy ezek az égitestek ugyanabból a gázhalmazból alakultak ki. Ugyanakkor az elméleti számítások már korábban is arra utaltak, hogy ezt nem lehet általános szabálynak tekinteni, mivel az égitestek mozgását más tényezők is befolyásolhatják.

A mostani felfedezés a gyakorlatban igazolta az elméletet. Narita Norio, a kutatócsoport vezetője úgy véli, hogy a kollégái által felfedezett bolygó ellentétes mozgását egy közelben található, különösen nagy méretű bolygó gravitációs tere okozza. A kutatócsoport tagjai most ezt a gigantikus bolygót akarjak megtalálni a Subaru távcső segítségével, hogy megerősítsék az elméletüket.

Olvasóink írták

  • 1. jánosi 2009. november 06. 23:09
    „janika biztos, hogy nem tudsz róla ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1-gyel fertőzött macskát találtak az Egyesült Államokban

Az új típusú influenza vírusával megfertőződött macskát találtak az Egyesült Államokban - közölte az… Tovább olvasom