Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Az ellenzék alakíthat kormányt Ukrajnában

Eldőlt, hogy Ukrajnában a nyugatbarátnak tartott ellenzéki pártok alakíthatnak kormányt, miután pénteken este megszületett a múlt vasárnap tartott előrehozott parlamenti választások nem hivatalos végeredménye.
A parlamentbe jutott politikai erők közül a legtöbb szavazatot (34,7 százalék) a Régiók Pártja (PR) kapta, miközben a Julija Timosenko vezette tömörülés (BJuT) a voksok 30,71 százalékát, a Mi Ukrajnánk - Nemzeti Önvédelem (NU - NSZ) tömörülés 14,15 százalékát, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) 5,39 százalékát, a Litvin Blok (BL) 3,96 százalékát szerezte meg. Az előzetes számítások szerint a Viktor Janukovics kormányfő vezette PR 175 mandátumot szerzett az új törvényhozásban, míg a második helyre szorult ellenzéki BJuT 156 helyre számíthat. Az NU-NSZ, Viktor Juscsenko államfő ugyancsak ellenzéki pártja 72 képviselővel lesz jelen a Legfelső Tanácsban. 27 mandátum jutott az KPU-nak, és 20 a Volodimir Litvin egykori törvényhozási elnök nevét viselő Blokknak.

Viktor Juscsenko államfő korábban némileg félreérthető módon minden parlamentbe jutott politikai erőt felszólított a tárgyalások megkezdésére. Az elnök szavait a politikai stabilitás megteremtésének szükségességéről sokan felszólításként értelmezték egy nagykoalíció létrehozására. Viktor Janukovics kormányfő mindjárt jelezte, hogy a PR támogatja az elképzelést, s pártja meg is kezdte a konzultációkat a kommunistákkal és Litvin Blokkjával. A PR azonban egyedül a két kispárt mandátumaival nem tud többséget szerezni a Legfelső Tanácsban.

Az ellenzéki BJuT és az NU-NSZ részéről ugyanakkor határozottan elutasították a PR-rel alakítandó nagykoalíció lehetőségét, és elhangzott, hogy a két párt tárgyalni kezd egymással az úgynevezett demokratikus koalíció létrehozásáról.

Időközben az államfő titkárságán is jelezték áttételesen, hogy elsősorban a két ellenzéki párttól várják az új kormánytöbbség megalakítását. A BJuT-nak és az NU-NSZ-nek jelen helyzet szerint együttesen 228 mandátuma van a 450 képviselőből álló Legfelső Tanácsban, ami elviekben önmagában is elegendő a kormányalakításhoz. Mindkét párt jelezte azonban készségét a tárgyalások megkezdésére a BL-lel.

Volodimir Litvin pártjának 20 mandátumával válhatna ugyanis valóban biztossá a létrehozandó új többség helyzete a parlamentben. Volodimir Litvin egy televíziós műsorban kifejtette: véleménye szerint előbb meg kellene kísérelni egyetértést teremteni minden parlamentbe jutott politikai erő között, és csak ha ez nem sikerült, akkor lehet szó az egyéb koalíciós lehetőségekről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország elfogadná az új uniós reformszerződését

Magyarország számára elfogadható az Európai Unió tervezett új reformszerződésének szakértői szinten… Tovább olvasom