Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az egyiptomi iszlamisták távozásra szólítják fel az amerikai erőket

Oszama bin Laden halálhírének nyomán az iszlám országokból való távozásra szólította fel az amerikai erőket az egyiptomi Muzulmán Testvériség, egy iszlamista vezető pedig "az ellenséget eddig csak agresszívabbá változtató taktikájának" átgondolását javasolta az al-Kaidának.

A hétvégén pártot alapító Muzulmán Testvériség szerint a Közel-Keleten átsöprő forradalmak bebizonyították, hogy a demokráciának helye van a térségben, és nincs tovább szükség külföldi megszállásra.
Eszám al-Erján, a legnagyobb egyiptomi ellenzéki erő egyik vezetője kijelentette: eljött az ideje, hogy Barack Obama amerikai elnök hazavezényelje az Afganisztánban és Irakban tartózkodó amerikai csapatokat, "az amerikai és nyugati erők véget vessenek a megszállásnak szerte a világban, amivel oly sokáig ártottak a muzulmán országoknak".

Egy másik egyiptomi iszlamista mozgalom, az al-Gamáa al-Iszlámija helytelenítette bin Laden módszereit. A konzervatív szalafista tanításokat hirdető csoport az 1990-es években fegyveres lázadást robbantott ki azzal a céllal, hogy színtiszta muzulmán országot teremtsen Egyiptomban. A csoport azonban már akkor elvetetette azt az erőszakot, amelyet Oszama bin Laden és az általa vezetett al-Kaida nemzetközi terrorhálózat testesített meg.

"Ezzel a módszerrel még agresszívabbá tette az ellenséget. A semlegesekből ellenséget csinált, a barátok pedig haboztak segíteni a módszerhiba miatt" - fejtette ki Aszem Abdel-Maged sejk, az al-Gamáa tanácsadó testületének egyik tagja. Vezetőtársa, Tárik az-Zumar úgy véli, hogy megtorló akciók várhatóak, de ezeket semlegesítik az arab és muzulmán forradalmak.

"Bin Laden a megszállással szembeni ellenállás jelképévé válik. Az, hogy az amerikaiak megölték bin Ladent, kétségtelenül reagálásra és a megtorlási kísérletekre készteti a nyugati megszállás elleni tiltakozókat" - mondta az-Zumar, aki mindazonáltal úgy ítéli meg, hogy az arab és muzulmán országokban elterjedt békés forradalmaknak köszönhetően nem lesznek erőszakos megtorló akciók.

Eszám al-Erján szerint erőszakos reagálás inkább csak ott várható, ahol az al-Kaida megvetette lábát, azaz Afganisztánban, Pakisztánban, Marokkóban és Algériában. Hangsúlyozta azonban, hogy eljött az ideje annak, hogy a világ megértse, az iszlámnak és az erőszaknak nincs köze egymáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell a szaúdiaknak bin Laden hullája

Egyesült Államok felkérte Szaúd-Arábiát Oszama bin Laden holttestének befogadására, de a szaúdi… Tovább olvasom