Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Az Egyesült Államok elhatárolódott a Kadhafi elleni hajtóvadászattól

Az Egyesült Államok elhatárolódott csütörtökön a Moammer Kadhafi líbiai vezető levadászására irányuló erőfeszítésektől, mondván, az Egyesült Államok és a NATO erőinek nem célpontja a szökésben lévő Kadhafi.
A Pentagon és a külügyminisztérium képviselőinek vonatkozó nyilatkozatai éles megvilágításba helyezték, hogy Washington milyen érzékenyen viszonyul a NATO líbiai missziójának bárminemű olyan megváltoztatására, amely a rendszerváltásba való közvetlen belekeveredést eredményezné. Az ENSZ felhatalmazásával a NATO-nak az a feladata, hogy megvédelmezze a civil lakosságot, s nem Kadhafi elfogása. Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy sem az Egyesült Államok, sem a NATO nem vesz részt Kadhafi üldözésében.

Dave Lapan ezredes, a védelmi minisztérium szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy nem beszél más nemzeti hatóság nevében arról, hogy valamelyik partnerország tesz-e bármit is, de a NATO maga, és az Egyesült Államok, mint a szövetség része, nem üldözi Kadhafit. Liam Fox brit védelmi miniszter a Sky News tv-csatornának adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a NATO is besegít a Kadhafi utáni kutatásba. Közlése szerint a katonai szövetség hírszerzéssel és felderítőeszközökkel segít a líbiai felkelőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsnak (ÁNT) Kadhafinak és "a rezsim megmaradt tagjainak" felkutatásában. Az amerikai szóvivők és Fox nyilatkozatai ellentmondani látszanak egymásnak. Nagy-Britannia washingtoni nagykövetségének szóvivője a Reuters érdeklődésére úgy válaszolt, hogy különbséget kell tenni aközött, hogy mit tesznek a brit nemzeti erők és mit tesz a NATO a líbiai nép védelmében, miközben Kadhafi még szabadlábon van.

London minden segítséget megad az ÁNT-nek, hogy segítsen lezárni a líbiai válságot - mondta. A szőrszálhasogatás rávilágít a NATO mandátumának homályos meghatározására: a nemzetközi katonai koalíciónak jogában áll megsemmisíteni a Kadhafihoz hű, a civilek életét veszélyeztető katonai célpontokat, de nem törhetnek a kormányerők parancsnokának, Kadhafinak az életére.

Ezt a megkülönböztetést annál inkább is nehéz megérteni, mivel az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek régóta politikai célja Kadhafi elmozdítása a hatalomból. Lapan jelezte, hogy a NATO líbiai küldetése véget érhet akkor is, ha nem fogják el Kadhafit. Ha a civilek elleni támadások megszűnnek, az erőszak visszaesik és Kadhafi emberei feladják a harcot, az észak-atlanti szövetség befejezi líbiai misszióját, függetlenül Kadhafi sorsától - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven embert mészároltak le: kaszinóra nyitottak tüzet

Feltehetően bérgyilkosok megtámadtak egy kaszinót az észak-mexikói Monterrey városban csütörtök… Tovább olvasom