Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Az EB felfüggesztette Romániában a SAPARD programot

EU - Az Európai Bizottság felfüggesztette ideiglenesen Romániában a SAPARD program keretében nyertes pályázatok kifizetését - jelentették csütörtökön román hírforrások. Dacian Ciolos román mezőgazdasági miniszter csütörtökön kijelentette: Románia azt kockáztatja, hogy elveszíti hitelét az Európai Bizottság előtt.
A tárcavezető jelezte: ez utóbbi miatt jobban aggódik, mint az uniós támogatás esetleges elveszítése miatt. Hozzátette: Brüsszel azt kéri, hogy a programot lebonyolító román ügynökség javítson a kifizetések ellenőrzési mechanizmusán.

Az Európai Unió szerint a jelenlegi ellenőrzés nem elég hatékony, így például előfordulhat, hogy egy pályázónak kétszer is kifizetik az elnyert támogatást.

A tárcavezető elmarasztalta a halászati és vidékfejlesztési ügynökség vezetőségét amiatt, hogy már az Európai Bizottság illetékeseinek júniusi ellenőrzés előtt nem küszöbölték ki a rendellenességeket.

Az Agerpres román hírügynökség emlékeztet arra, hogy júliusban az Európai Unió megvont támogatásokat Bulgáriától. A hírügynökség szerint azonban míg Szófiát korrupciós ügyekért szankcionálta Brüsszel, Romániában egyelőre csak hiányosságok pótlását kéri.

Az Európai Bizottság csütörtökön megerősítette, hogy felfüggesztette a Romániának járó agrártámogatások folyósítását, összesen mintegy 30 millió eurónyi uniós pénzről van szó. A döntés oka, hogy Brüsszel egyelőre nem lát garanciát a kifizetések ellenőrzésére. Románia nemrégiben cselekvési tervet nyújtott be a probléma megoldására, ezt a bizottság most elemzi, mondta a testület egy illetékese. Nem közölték, hogy a felfüggesztés meddig marad érvényben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszakad az együttműködés a NATO és Oroszország között

Grúzia-Oroszország - Oroszország csütörtökön értesítette a NATO-t, hogy felfüggesztik a katonai… Tovább olvasom