Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Az autonómiát tartják egyedüli megoldásnak a sepsiszentgyörgyi tüntetők

Az autonómiát tartja az egyedüli megoldásnak Székelyföld gondjaira az a közös nyilatkozat, amelyet a szombaton Sepsiszentgyörgyön rendezett tüntetés résztvevői fogadtak el, háromszoros igen felkiáltással.
A Sepsiszentgyörgyi nyilatkozat címmel felolvasott dokumentumban leszögezték: a központosított bukaresti hatalom eddig több problémát okozott, mint ahányat megoldott. "Nincs további 22 évünk várni arra, hogy Bukarestben rendeződjenek közös dolgaink" - áll a dokumentumban.

Leszögezték: azt akarják, hogy saját dolgaikban maguk dönthessenek, és az autonómia követeléséből nem engednek. "Küzdelmünket békés, demokratikus eszközökkel mindaddig folytatjuk, míg célunkat el nem érjük" - áll a nyilatkozatban.

A szöveg arra szólítja fel az erdélyi magyar politikai pártokat, hogy dolgozzanak ki egy közös cselekvési tervet az autonómia elérése érdekében, és attól el ne térjenek. Partneri együttműködést ajánlottak ugyanakkor az Erdély méltóságát visszakérő románságnak.

A több ezer résztvevő jelenlétében lezajlott tüntetésen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke arra figyelmeztetett, azok vádolják őt megosztással, akik letértek az autonómia útjáról. Hozzátette, meggyőződése szerint az autonómia kérdésének nem megosztania, hanem éppen összekapcsolnia kellene az erdélyi magyarságot.

A volt püspök kijelentette, az erdélyi magyarság megelégelte, hogy választottai elmennek Bukarestbe, majd hazajönnek, és elmagyarázzák, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. Hozzátette, egy haláleset és egyes politikusok "felbuktatása" után jelenleg kevesebb magyar ül a bukaresti parlamentben, mint ahányan 2008-ban mandátumot szereztek. "Ki vette észre, hogy néggyel kevesebben vagyunk Bukarestben?!" - tette fel a kérdést. Azt a következtetést vonta le: "a mennyiség semmire sem garancia; minőségi képviseletre van szükség".

Méltányolta ugyanakkor, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői is jelen vannak az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által meghirdetett tüntetésen.

MTI Fotók: Henning János

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke egyebek között arról beszélt, hogy az erdélyi magyarság "parlamenti képviseletének a monopóliumát féltve őrző" RMDSZ aprópénzre váltotta az autonómia ügyét. Toró úgy vélte: bár az erdélyi magyarság parlamenti képviselői húsz évvel ezelőtt felesküdtek az autonómiára, "a jövőt adták el a jelen - szavazatra váltható - eredménymorzsáiért".

Toró T. Tibor emlékeztetetett: a székely önkormányzás hagyományát sem a török, sem a Habsburg, sem a kommunizmus, sem a román nemzetállam nem tudta teljesen kiölni.

Az elnök a Székelyföld belső önrendelkezésének határozott képviseletére buzdított. Hozzátette: elég volt a tétlen csodavárásból.

A tüntetésen Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke emlékeztetett arra, hogy októberben a román szenátus anélkül utasította el a Székelyföld autonómiastatútumának a törvénytervezetét, hogy az RMDSZ szenátorai felszólaltak volna a tervezet mellett, és a szövetség vezető politikusai részt sem vettek az ülésen. Hozzátette, téved, aki azt gondolja, hogy ezzel a témát lezárták. "A küzdelem csak most kezdődik!" - jelentette ki Izsák Balázs.

Az SZNT-elnök felszólítására a tömeg háromszoros igen kiáltással szavazta meg, hogy a decemberi választások után megalakuló új parlamentbe is beterjesszék a székelyföldi autonómiastatútum tervezetét, és azt is, hogy a székelyföldi önkormányzatok ismét határozatban tegyenek hitet az autonómia mellett.

A tüntetés résztvevőit a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása elleni két hónapos tüntetésével ismertté vált Sánta Imre lelkész, az EMNP sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje arról tájékoztatta: a román hatóságok nem engedélyezték, hogy egy zászlórúdra felvonják a székely zászlót.

A több négyzetméteres lobogót a tilalom miatt a tüntetés egész ideje alatt fiatalok tartották kézben a szónokok emelvénye előtt.

Olvasóink írták

 • 16. Pretorianus 2012. november 26. 15:25
  „15. pancser 2012.11.26. 09:12
  :)))
  MegaLOL!
  Csicska, nézd meg csak azt a fényképet, ennyi elég... Nem ő az.”
 • 15. pancser 2012. november 26. 09:12
  „14. Pretorianus 2012.11.25. 23:05
  Szóval megkérdezted a Jobbik zsidó nagyasszonyát, aki az elkötelezett MSZMP tag Baló felesége volt. Szép kis csapat Jobbik! Akkor lehet hogy te voltál, Belphegor állítólag előszeretettel ölt női külsőt! De az is lehet te vagy Morvai is. Belphegor sokat tud, lesz is róla egy film láttam a bemutatót, feltétlenül megnézem, lesem a trükkjeid.”
 • 14. Pretorianus 2012. november 25. 23:05
  „13. pancser 2012.11.25. 20:42
  Még véletlenül sem ő az, csicska...”
 • 13. pancser 2012. november 25. 20:42
  „11. Pretorianus 2012.11.25. 16:17
  A 4. képen középen a zászló alatt az a szőke nő igen a Jobbik nagyasszonyának tűnik. Belphegor, kérdezd már meg azt az ex Balónét nem járt-e arra egészen véletlenül?”
 • 12. Valaki 2012. november 25. 17:11
  „10. dödike

  dedóka, mielőtt magyarfóbiád teljesen elhatalmasodna rajtad, bérmálkozz egyet-kettőt! :)))”
 • 11. Pretorianus 2012. november 25. 16:17
  „8. pancser 2012.11.25. 13:45
  A Jobbik fóbiádat és a szemedet is kezeltesd, nagy szükséged lenne rá... :) Vigyázz, csicska,nehogy braille írással kopogtass legközelebb ide... :)”
 • 10. dödike 2012. november 25. 14:57
  „Valaki:Te nem hazudtolod meg magad.A tőkés inkább a családjával számolna el .Hiteltelen farizeus.”
 • 9. maraton 2012. november 25. 13:45
  „Minden tiszteletem az Övék, lassan 100 éve elszakították az Anyaországtól Székelyföldet, de sokszor magyarabbak nálunk így is. Jó lenne ha sikerülne nekik, de sajnos még rengeteg küzdelem áll előttük”
 • 8. pancser 2012. november 25. 13:45
  „Rövid leszek: Ostobaság!
  Qrva hajcsár Tőkés hiteltelen, a tömegben ott volt Morvai ha jól látom.”
 • 7. Valaki 2012. november 25. 12:58
  „ambárka, te rmdszes vagy! Normális emberek szeretik és tisztelik Tőkés Lászlót! Az rmdsz = romániai szdsz. :)

  "Egyre több erdélyi románt is foglalkoztathat Erdély autonómiájának a kérdése, miután nagyon sok erdélyi úgy érzi, hogy az eddigi román kormányok szándékosan nem korszerűsítették régiójukat, vagy ezek a tervek megbuktak a politikai vezetők korruptságán és hozzá nem értésén - írta csütörtökön a www.romanialibera.ro című portál.

  Sabina Fati publicista szerint ma már nemcsak ,,Tőkés László emberei" beszélnek Románia föderalizálásáról, hanem egyre több erdélyi román is érdeklődést mutat a téma iránt. A virtuális térben, az internetes fórumokon Erdély autonómiája vagy föderalizálása már régóta nem jelent tabutémát."

  http://erdely.ma/autonomia.php?id=131045&cim=roman_lap_erdely_autonomiaja_egyre_tobb_erdelyi_romant_foglalkoztat_video”
 • 6. steak75 2012. november 25. 11:43
  „szerintem ezt az ott élőknek kell eldönteni, és ha ezt akarják, nekünk illik támogatni őket!”
 • 5. Ambar 2012. november 25. 11:43
  „Hát igen a táblán nem autonómiáról van szó!Tőkésnek is az a legnagyobb baja hogy hiteltelenné vált!Igen jó lenne autonómia szerintem is.De ezt ott a Romániában élő magyaroknak kell elérni ,mégpedig összefogással.Tőkés pont az ellenkezőjét teszi !Lehet valamit fennen hangoztatni, de az eléréshez feltételek kellenek.Lehet hogy kisebb lépésekkel több eredményt elérni, mint magukra haragítani a románokat.Aztán a semmit szajkózni. Az RMDSZ jobban csinálja és ők már sok eredményt értek el ,ha nem is az autonómiát.De erről ők sem mondtak le ,csak most nem tartják aktuálisnak.Ha azt tennék be sem jutnának a parlamentbe, s az rosszabb lenne.Nekik drukkolok !Tőkést pedig elítélem a magyarok egységének mindenáron való megbontásáért.Ő inkább a saját egyéni érdekét helyezi előtérbe!”
 • 4. Valaki 2012. november 25. 10:43
  „Na megjelentek a hungarofóbok.
  dedóka, amit te oroszlánnak képzelsz, az egy beteg kecske.
  "Az autonómia a megoldás!

  Mi, Románia és az egyesülő Európa szabad polgárai, élve gyülekezési és szabad véleményformálási jogunkkal, az eljövendő nemzedékek iránti felelősségünk tudatában, közös akaratunk megerősítéseképpen ma, 2012. november 24-én Sepsiszentgyörgyön ismételten és elkötelezetten hitet teszünk az erdélyi magyar közösségünk és Székelyföld önrendelkezése mellett.

  Nincs további huszonkét évünk várni arra, hogy Bukarestben rendeződjenek közös dolgaink. Mondjuk ki: az elmúlt évtizedek keserű tapasztalata az, hogy a központosított hatalom nekünk eddig több problémát okozott, mint ahányat megoldott!

  Hirdetés

  Elég volt a tétlen csodavárásból!
  Elegünk lett a fejünk fölött köttetett háttéralkukból!
  Elegünk lett abból, hogy korrupt politikusok elprédálják gyermekeink jövőjét! Elegünk van abból, hogy a mindenkori kormányok hibás döntéseinek árát mi fizetjük meg!
  Elegünk van abból, hogy belső Anyaországunknak, Székelyföldnek még a puszta létét is tagadják!

  Székelyföld élt, él és élni akar.
  Ezért gyűltünk ma össze."

  http://erdely.ma/autonomia.php?id=131175&cim=a_sepsiszentgyorgyi_autonomia_tuntetesen_elfogadott_nyilatkozat”
 • 3. dödike 2012. november 25. 07:55
  „Piszkálják csak az oroszlán bajszát,Az ilyen Tőkés félék számomra hiteltelenek.Lehet autonómiát követelni,de ahhoz rengeteg pénz kell.Igaz majd Kövér visz innen bőröndben,mint a hamvakat múltkor.”
 • 2. kormik 2012. november 25. 07:20
  „Az autonómia járna a Székelyföldnek.Nézzük csak meg hol van Csehszlovákia,Szovjetunió,Jugoszlávia.Szerintem itt a ronánok csak attól félnek hogy kisebbségben maradnak.(ami nem is lenne.....)”
 • 1. load 2012. november 25. 00:16
  „Ha az autonomia Trianon revízióját jdelenti, az nem fog menni.
  "...a román szenátus anélkül utasította el a Székelyföld autonómiastatútumának a törvénytervezetét, hogy az RMDSZ szenátorai felszólaltak volna a tervezet mellett, és a szövetség vezető politikusai részt sem vettek az ülésen. Hozzátette, téved, aki azt gondolja, hogy ezzel a témát lezárták. "A küzdelem csak most kezdődik!"
  Talán nem volt eléggé kidolgozva.
  Erdélynek akkor lesz autonomiája, ha ezt a bukaresti parlament jóváhagyja és megszavazza.
  Ehhez viszont nem kellene a képen látható táblákkal tüntetni.
  Ha nincs bizalom a két nép között, nem lesz autonomia.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszámoltatás Szerbiában: őrizetbe vettek egy korábbi minisztert

Szerbiában újabb korrupciós botrányra derült fény, amelynek nyomán szombaton őrizetbe vettek egy korábbi minisztert és további hét embert. Tovább olvasom