Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Az árvíz miatt drágulhatnak az élelmiszerek Szlovákiában

Az ár- és belvizek több mint 180 ezer hektáron tették tönkre a termést Szlovákiában, az elmúlt hetek katasztrofális időjárását az élelmiszerek drágulásán keresztül mindenki pénztárcája megsínyli - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A lap szerint az előzetes becslések szerint drágább lehet a kenyér, a liszt, az olaj, a krumpli, valamint több zöldség- és gyümölcsféle is.
A mezőgazdasági vállalkozók szerint az ágazatot olyan mértékű kár érte, amire százévente legfeljebb egyszer vagy kétszer van példa. A víz a legnagyobb pusztítást a búza-, árpa- és repceföldeken okozta, jelentős károkat szenvedtek azonban a zöldség- és gyümölcstermesztők is.

"Az élelmiszerek drágulását nem zárhajuk ki. Most végre sorra kerülhetne az a 2-3 százalékos áremelés, amit a gazdasági elemzők az év elejére jeleztek, és ami végül elmaradt" – nyilatkozta Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője. Szerinte a szlovák élelmiszerpiac nyitottsága miatt rendkívül fontos lesz, hogyan alakul a termés a szomszédos országokban.

Szlovákiában az elmúlt évek árvizei után nem nőttek az élelmiszerárak, mivel többnyire helyi természeti csapásokról volt szó, most azonban a termőföldek ötödét öntötte el a víz.

"Az árvíz és belvíz okozta károk meghaladják a 100 millió eurót, ha az erdőket is beleszámítjuk, a kár elérheti a 150 millió eurót" – állítja Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

Nem kis pusztítást okozott a kedvezőtlen időjárás a gyümölcsösökben, amelyekben az árvízen kívül az előző hetek jégesővel járó viharai is tetemes kárt tettek. A lap szerint a piacon alig található korai cseresznye, kajszibarackból pedig egyes termelők szerint akár 60-70 százalékkal is kevesebb teremhet, mint tavaly. A gyümölcstermelők szerint az árak törvényszerűen nőni fognak, hogy pontosan mennyivel, az attól is függ, hogyan alakul a behozatal.

Szlovákia a gyümölcsfogyasztás tekintetében 50 százalékban behozatalra szorul. Mivel a rossz időjárás a szomszédos országokat sem kerülte el, a behozatal és így a kínálat is csökken, s ezért a szlovák termelők is növelhetik az áraikat. Az előzetes becslések szerint az áremelkedés a gyümölcsök esetében elérheti a 10 százalékot is.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben a zöldségtermelők sem. Ivan Hricovsky, a Szlovák Kertészszövetség elnöke szerint az árvízzel borított területeken az egész termés kárba veszett, s még az újbóli kiültetés esetén 30-40 százalékkal kisebb lehet a termés a múlt évihez képest.

A mezőgazdasági vállalkozók az államtól várnak segítséget egy gyors pénzinjekció vagy adócsökkentés formájában. A földművelésügyi tárca ugyanakkor egyelőre nem tervez közvetlen támogatásokat, arra hivatkozva, hogy erre nincs pénze.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kénsavval támadt a végrehajtókra egy kínai házaspár

Kénsavval támadt egy házaspár hat bírósági hivatalnokra és egy rendőrre a délnyugat-kínai… Tovább olvasom