Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Az Arcadia kvartett hangversenye a kismartoni Esterházy Vonósnégyes Fesztiválon

A romániai Arcadia kvartett adja Kismartonban az Esterházy Vonósnégyes Fesztivál zárókoncertjét június 30-án, szombaton.
Az együttes a londoni Wigmore Hallban tavasszal megrendezett rangos nemzetközi verseny győztese. Az Arcadia kvartett a kolozsvári Zeneakadémia növendékeiből alakult 2005-ben, s mára a világ egyik legsikeresebb vonósnégyeseként tartják számon. A jelenlegi felállásban játszó négy fiatal egyike sincs még 30 éves, a tagok: Ana Török és Rasvan Dumitru hegedűs, Traian Boala brácsás, valamint a csellista Zsolt Török. Kismartoni koncertjükön Mozart G-Dúr vonósnégyese, Adrian Pop Nyolc bagatell vonósnégyesre című darabja, és Mendelssohn a-moll vonósnégyese hangzik el.

A londoni Wigmore Hallban háromévente tartanak nemzetközi vonósnégyes versenyt, amelyet Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész alapított 1979-ben. Az első versenyt Portsmouthban rendezték, és az akkor még ismeretlen magyar Takács-kvartett nyerte meg. A 2012-es győztes, az Arcadia kvartett a pénzdíj - 10 ezer font (több mint 3,5 millió forint) - mellett kiérdemelte a Beethoven-díjat is, amelyet a verseny első felében kötelezően játszott Beethoven-művek előadásáért kapott, és elnyerte az Eszterházy Magánalapítvány különdíját, amellyel lehetőséget kapott, hogy bemutatkozhasson Kismartonban, az Esterházy kastélyban tartott Esterházy Vonósnégyes Fesztiválon. A kezdeti időszakban az együttes munkáját Nicusor Silaghi, a Transylvanian kvartett tagja segítette. Ekkoriban sikerrel szerepeltek hazájukban és Ausztriában. Később részt vettek Hollandiában az Orlando, Budapesten a Bartók vonósnégyes, Ausztriában az Artis, Csehországban a Pazák, Romániában az Ad Libitum és a Voces kvartett mesterkurzusain. Ezen kívül látogatták Gábor Ferenc, László Ferenc és Rados Ferenc kamarazenei kurzusait is. 2007-ben a Belcea vonósnégyes ösztöndíját nyerték el.

Az Arcadia kvartett repertoárja a klasszikusok műveitől a kortárs román kompozíciókig terjed. Professzoruk és szakmai mentoruk volt László Ferenc, aki a kolozsvári Mozart Fesztivál alapító tagja. 2008-ban az együttes bemutatkozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, s még abban az évben az együttest tagjává választotta az ECMA (European Chamber Music Academy). Első nemzetközi versenyükön Luganoban, 2009-ben, miután első díjat nem osztottak, második helyezést értek el. A versenyt azonnali lemezkiadás követte Brahms és Mendelssohn műveiből. Legnagyobb sikerüket idén érték el a világ egyik legrangosabb vonósnégyes fesztiválján, a londoni Wigmore Hall-ban. Az Arcadia a londoni győzelem után több meghívást is kapott, a turnék keretében Kismartonban ők zárják a vonósnégyes fesztivált, amelyet az Esterházy kastély remek akusztikájú Haydn termében rendeznek június 30-án - tájékoztatta az Esztreházy Magánalapítvány az MTI-t. Jegyek online is vásárolhatók a www.oeticket.at és a www.esterhazy.at című honlapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig kevés a turista Görögországban

A legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 6,5 százalékkal kevesebben érkeztek a válság sújtotta… Tovább olvasom