Kisalföld logö

2018. 08. 20. hétfő - István 18°C | 30°C Még több cikk.

Az amerikai mormota még 6 hét telet jósol

A zord időjárás folytatódását, további 6 hét telet jósolt helyi idő szerint kedden reggel a világ leghíresebb időjósa, az amerikai Pennsylvania államban "működő" legendás mormota, Punxsutawney Phil.

Napkelte után nem sokkal, 7.22-kor előmászott odújából és meglátta saját árnyékát, ami a tél folytatódását jelenti. Ezt már a pennsylvaniai kisvárosban minden évben február 2-án tartott Mormota-nap ceremóniamestere hirdette ki, természetesen a csalhatatlan Phil nevében, aki mindig megsúgja, lehet-e enyhébb időre számítani.

A világ leghíresebb időjós mormotája még mindig Punxsutawney Phil, bár az utóbbi években egyre több versenytársa akadt. A nagy prognosztikátor címére pályázik többek között Pennsylvaniában két másik mormota, Octorara Orphie és Sammi II, valamint a New Jersey állambeli Mel is. Texas saját állami állatát, a tatut kiáltotta ki időjósnak. Igaz, a trónkövetelők többnyire csak néhány száz fős tömegeket vonzanak, míg Phil jóslatának meghallgatására idén 35 ezren érkeztek a pennsylvaniai településre, és szerte a világon milliók lesték előrejelzését. Bill Deeley, a helyi mormotaklub vezetője szélhámosnak tartja az összes idegen jóst. Rámutatott: az igazi nagy prognosztikátor Phil, aki 1887 óta jósol árnyékból.

A Mormota-nap - amelyet német hagyomány alapján tartanak - a keresztény gyertyaszentelő ünnephez kötődik. A legenda szerint ez a Phil ugyanaz a Phil, amelyik már a XIX. században is időt jósolt, hosszú életének titka, hogy nyaranta megitatják egy csodaitallal. Jóslatainak megbízhatósága persze örök vita tárgya. A tekintélyes helyi mormotaklub szerint Phil soha sem téved, a meteorológiai adatok azonban azt mutatják, hogy csak 40 százalékos pontossággal találja el a tél végét.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. február 03. 12:56
    „Így van, március 14-én lehúzhatja a tél a rolót!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra iskolapadba ültek a diákok Haitin

Közel három héttel a Haitit megrázó pusztító földrengés után a szigetország katasztrófától kevésbé… Tovább olvasom