Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Az államfők szerint hasznos a visegrádi együttműködés

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák államfő egyetért abban, hogy a visegrádi csoport (V4) eddigi együttműködése hasznos, eredményes, és szükség van arra, hogy a jövőben is fennmaradjon.

"Egyetértek azzal a nézettel, hogy a V4 hasznos mechanizmus a közös párbeszédre, a kölcsönös megismerésre és olyan konkrét együttműködési projektek keresésére, amelyek túllépik a határokat" - jelentette ki Václav Klaus cseh köztársasági elnök szombaton délután Karlovy Varyban a visegrádi országok államfőinek kétnapos találkozója utáni sajtóértekezleten.

"A visegrádi csoport az Európai Uniónak, de a világpolitikának is fontos tényezőjévé változott" - vélekedett a magyar elnök.

Schmitt Pál elmondta: tájékoztatta partnereit a magyar EU-elnökség prioritásairól. A magyar és a lengyel elnökségre célozva leszögezte: 2011 Közép-Európa éve lesz. Szükség van az együttműködésre, arra, hogy "úgy illeszkedjünk egymáshoz, mint a fogaskerekek".

"A találkozón kerestük a lehetséges közös álláspontokat" - fogalmazott a magyar és a lengyel EU-elnökséggel kapcsolatban Klaus.

"Az EU-elnökség egy óriási lehetőség, amelyet ki kell használnunk, s a siker érdekében együtt kell működnünk" - húzta alá Bronislaw Komorowski lengyel elnök.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a V4 fennállásának két évtizede megmutatta, hogy az eredeti célok - az EU-, illetve a NATO-csatlakozás - teljesítése után is van értelme a közép-európai regionális együttműködésnek. Úgy vélekedett: a jövőben kiemelten kellene foglalkozni a roma-kérdéssel, amely elsősorban Szlovákiában, Magyarországon és Csehországban "nagyon komoly".

"Ez olyan probléma, amelyet külön-külön nem tudunk megoldani. Közösen sikeresebbek lehetünk" - szögezte le Gasparovic.

"A roma problémát érzékeljük, azt az igényt, hogy ezt a kérdés európai szintre helyezzük, Prága érti" - mondta Klaus. Rámutatott: az európai integráció minden lépésének ára van. A roma kérdés európaivá válása "a schengeni határnyitás következménye" - húzta alá a cseh államfő.
Schmitt Pál elmondta: Magyarországon a roma-kérdés kezelését nagyon komolyan veszik, kormányszinten - államtitkár - foglalkoznak vele, s az egyik magyar EU-parlamenti képviselő is roma nemzetiségű.

A kétnapos találkozón európai uniós témák is napirendre kerültek.
"Csehországnak a legkevésbé érdeke, hogy újra megnyissák a Lisszaboni Szerződést" - jelentette ki az MTI tudósítójának kérdésére Václav Klaus. Emlékeztetett, hogy Csehország utolsóként ratifikálta a dokumentumot.
"Számunkra ez a maximum, amit még el tudunk fogadni" - húzta alá a cseh államfő.

"A probléma nagyon bonyolult. Pillanatnyilag nehéz eldönteni, hogy mi lenne a jobb: a Lisszaboni Szerződés megnyitása, vagy egy különálló megállapodás megkötése" - fejtette ki Gasparovic.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pápa megérkezett Spanyolországba

Megérkezett XVI. Benedek pápa szombaton a északnyugat-spanyolországi Santiago de Compostela… Tovább olvasom