Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Az al-Kaida évek óta nem volt ennyire fenyegető

Évek óta most éri a legnagyobb fenyegetés az al-Kaida terrorszervezet részéről az Egyesült Államokat és más nyugati országokat, a helyzet nagyon emlékeztet a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást megelőző időkre - közölte Saxby Gambliss, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus társelnöke egy vasárnapi televíziós műsorban.
Az amerikai külügyminisztérium elrendelte 21 nagykövetség és konzulátus ideiglenes bezárását, s arra figyelmeztette az utazni szándékozókat, hogy al-Kaida támadásokat hajthat végre augusztusban, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

Chambliss az NBC amerikai tévécsatorna Meet the Press című műsorában elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egyik, elektronikus úton adatokat gyűjtő, kommunikációt "elfogó" programja segített a fenyegetés felderítésében. Erről a programról is közölt információkat Edward Snowden, az NSA egykori informatikusa, aki Hongkongon keresztül Moszkvába menekült, s Oroszország egy évre szóló menedékben részesítette.

Ezek a programok "teszik lehetővé, hogy beszélgetéseket szűrjünk ki. Ha nem lennének ezek a programok, egyszerűen nem lennénk képesek értesülést szerezni arról, amit ezek az átkozottak egymás között megbeszélnek" - közölte az amerikai szenátor, hozzátéve: "ez a legsúlyosabb fenyegetés néhány évre visszamenőleg", s "a chatelések nagyon emlékeztetnek a 2011. szeptember 11-ét (az Amerikát érő terrortámadást) megelőző időkre".

Vasárnapi amerikai televíziós műsorokban republikánusok és demokraták egyaránt igyekeztek élét venni az NSA megfigyelői programjai körüli vitának, amelyben az is felmerül, hogy a programok sértik a magánszférát, s támadást jelentenek a személyiségi jogok ellen.

Peter King republikánus képviselő az ABC tv-állomás This Week című műsorában arról beszélt, hogy az al-Kaida sok tekintetben erősebb, mint volt 2001. szeptember 11. előtt, "mert mutálódott, szétterjedt, különböző irányokból támadhat ránk."

Lindsey Graham republikánus szenátor a CNN-nek kijelentette: a külképviseletek bezárása és az utazásra vonatkozó figyelmeztetés azt mutatja, hogy az Obama-kormányzat tanult a tavalyi bengázi esetből. A líbiai városban éppen szeptember 11-én érte halálos áldozatokkal járó támadás az amerikai konzulátust.

"Bengázi totális kudarc volt. A fenyegetés reális volt, a helyzetmegítélés reális volt, s mi mégis mulasztottunk. Tanultunk Bengáziból, a kormányzat helyesen teszi a dolgát" - mondta a szenátor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haszan Róháni, Irán új elnöke letette a hivatali esküt

- Az egyenlők közötti párbeszéd az egyedüli megoldás..., hogy csökkenjen az ellenségeskedés - mondta az iszlám köztársaság hetedik elnöke. Tovább olvasom