Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Az afgán elnök szerint országa 2015-ig saját lábára akar állni

Afganisztán 2015-ig saját lábára kíván állni - jelentette ki vasárnap Hamid Karzai elnök.


A Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai konferencián az afgán elnök megerősítette: országa 2015-ig olyan helyzetbe akar kerülni, hogy képes legyen maga gondoskodni a biztonságról és a stabilitásról. Mindez magában foglalja a működőképes hadsereget és a rendőrséget, valamint az igazságszolgáltatást.

Afganisztán teljes mértékben függetlenné akar válni, és 2015 után nem akar tovább a nemzetközi közösség terhére lenni - fogalmazott az elnök, aki utalt arra: országában szeretné bevezetni az általános hadkötelezettséget.

Karzai arra hívta fel az újjáépítésben segédkező külföldi csoportokat, illetve a nem kormányközi szervezeteket, hogy támogassák kormányának erőfeszítéseit, és ne azokkal párhuzamosan tevékenykedjenek.

Az elnök a NATO vezette nemzetközi békeerőt felszólította arra, hogy a háborút - mint fogalmazott - ne a falvakban vívják. Az afgán nép egyik legfőbb kívánsága az, hogy a falvakban béke legyen - jelentette ki Karzai, emlékeztetve arra, hogy a falvak békétlensége az egyik fő oka a nemzetközi békeerővel szembeni fenntartásoknak.

A harcokkal összefüggésben Karzai sérelmezte azt is, hogy még mindig sok a polgári áldozat. Szerinte törekedni kell arra, hogy elkerülhetők legyenek a polgári áldozatok. A harcokat éppen ezért nem a falvakban, hanem a tálibok visszavonulási területein, továbbá kiképző táboraiban kell megvívni - fűzte hozzá.

Az elnök ismételten állást foglalt a mérsékelt, együttműködésre hajlandó tálibokkal való megbékélés mellett. Biztonságukat és társadalmi visszailleszkedésüket meghatározónak nevezte.

Értesülések szerint a tálibok épp a hét végén utasították el el Karzai megbékélési ajánlatát.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 08. 16:53
    „Nocsak átadja a helyét Oszama bin Ladennek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar katonákat ért támadás Afganisztánban

Magyar katonákat támadtak meg Afganisztánban. Két katona sérült meg, egyikük súlyos, társa könnyebb… Tovább olvasom